Certina DS PH200M – design din 1967 funcționează genial chiar și după cincizeci de ani

Michal Pindura 0 08.07.2019

Certina DS PH200M

Ce este mult, este mult. Nu am crezut niciodată că o să scriem așa ceva, dar s-a întâmplat. În ciuda faptului că re-lansările modelelor istorice ne-au bucurat întodeauna, ni se pare că unele mărci își fac din producția ceasurilor retro o afacere destul de profitabilă. Din arhivele companiei, practic scot un produs finisat, care în cel mai bun caz poate fi adaptat cosmetic la nevoile clienților actuali și s-a născut miracolul lumii. Nici nu transpiră prea mult.

Baselworld de anul trecut a fost literalmente supraîncărcat de astfel de modele. Acest pas retro a încercat Tudor, Rado și, firește și  regele re-lansărilor Longines. În ciuda reveniri unor modele minunate, nu ne-au făcut să urlăm de bucurie vâzănd aspectul lor. Și apoi s-a întămplat! De pe Instagram ne-au privit ceasuri a căror aspect și atmosferă ne-au dus imediat departe de letargie. Șocul era cu atât mai mare cu cât era vorba de bine cunoscuta Certina.

Pôvodný model Certina DS PH200M, 1967

Din reacțiile care au însoțit prezentarea cesului pentru scufundări DS PH200M, era evident că marca elvețiană acoperită de grupul Swatch Colossus nu a provocat emoțiile doar nouă. Aparent, fiecare revistă de ceasuri respectat a avut pe prima pagina fotografia lor, și după cum a recunoscut unul din editori revistei americane Hodinke, cu privire la noua Certina a fost atenționat de managerii de marcă concurentă în timpul Baselworld-ului. Și asta deja dovedește ceva.

Desigur, asta dovedește în primul rând aspectul reușit, dar cred că nu am fost singuri care au fost uimiți de informația, că lansarea ceasurilor într-o versiune modernă acelor din 1967 a început o companie, care are un loc stabil în istoria modelelor de scufundări. În trecut, Certina nu a fost văzută accidental pe mâinile scufundatorilor flotei marine americane în cadrul proiectului SEALAB II, de asemena au fost, selectați ca parte a programului științific național Tektite II și au fost purtați și de flota marină a Regatului Australian. Participarea lui Certina la acțiuni notorii are o importanță mare chiar și astăzi, după mai bine de o jumătate de secol.

Certina DS PH200M - design din 1967 funcționează genial chiar și după cincizeci de ani

Datorită trecutului faimos „diver”, designerii mărcii Le Locle nu au fost nevoiți să recurgă la legătura forțată între caracteristicile vizuale și procesele tehnologice contemporane și actualizate. Încrederea în sine a lui Certiny este vizibilă pe cadran, în care se află arcurile atractive luminescente în forma  ale săbii și au păstrat și divizarea vizuală în sferturi, folosind linii roșii asemănătoare crucii intenționate în optica armei.

În momentul în care în sinea nostră aplaudam un cerc foarte larg și plat, cu o inserție de aluminiu neagră, pe care este marcată o scală completă a minutarului (spre deosebire de torsiunea preferată de astăzi), nici măcar nu ne-am gândit că ce este mai bun și mai surprinzător lucru doar urmează, după ce citim din ce material este produsă sticla bombată. Certina a ignorat cristalele de safir actuale și a folosit acrilat (plexiglas) cu numele comercial Hesalite. Acesta este materialul original, dar majoritatea mărcilor îl înlocuiește cu safirul nealterat.

Certina DS PH200M

Singurul producător major care nu a renunțat la acrilat până acuma pentru menținerea autenticității este Omega în modelele Speedmaster Professional. Pentru a spori rezistența la zgârieturi, Certina DS PH200M are o sticlă acoperită de Scotchgard ™ del a firma  3M. Dar nici ea nu va fi omnipotentă. După o folosire îndelungată, este necesar să ne pregătim pentru utilizarea de benzi pentru lustruire, care pot face față cu ușurință zgârieturilor mai mici.

Nu vrem să neglijăm impactul zgârieturilor asupra esteticii ceasurilor, dar în cazul modelelor care manipulează presiunea în adâncime de câteva decenii este mult mai important pentru ele ca în timpul eliberării heliului, care are loc după o lungă ședere în habitate subacvatice să nu se elibereze sticla (pe durata proiectului SEALAB, sa întâmplat destul de des). Certina precede această afecțiune prin dubla securizare, cunoscută sub numele de DS. Este o combinație de inel cu filet și garnituri care, împreună cu coroana șurubelniței și capacele cu șurub, ajută la asigurarea rezistenței la pătrunderea apei până la 200 de metri. Dacă cineva nu și-a dat seama de asta, valoarea impermeabilității Certina este menționată în denumirea ceasului. Denumirea de PH200M provina din fraza franceză „Pression Hydrostatique 200 mètres„.

Certina DS PH200M

Pentru a nu pune Certina în lumina susținătorului încăpățânat al soluțiilor contemporane, trebuie să spunem că parametrii originali au fost supuși unei revizuiri în sensul dorinței consumatorilor. În primul rând, diametrul original de 40 mm al anilor 1960 a fost mărit la 42 mm. Deși cunoscătorii ar fi cu siguranță de acord cu o dimensiune mai mică a husei de oțel, dar de fapt nu s-a întămplat nimic dramatic. Doi milimentri în plus, nu împiedică cu nimic purtarea ceasului. O mită mică pentru această schimbare ar putea fi două curele în pachet. În timp ce curele din piele de epocă le puteți folosi în timpul zilelor normale, cureaua NATO din nailon se potrivește într-un mediu în care se poate ivi apa. Este un lucru bun că nu veți avea nevoie de alte unelte pentru a înlocui cureaua datorită strângerii rapide.

Certina DS PH200M

A doua noutate din modelele retro este introducerea seriei Powermatic 80. În acest caz, renunțăm voluntar la plângeri. Măsurătorile pe care Grupul Swatch le-a alocat mărcilor Tissot, Hamilton și Certina sunt rezerva de optzeci de ore la un anumit nivel de preț ca o excepție tot mai valoroasă decât o regulă.

Dacă tot am trecut la nivelurile de prețuri, ar fi potrivit ca un nou model să se încadreze în unul dintre ele. Pentru un pachet echilibrat de design, istorie, o marcă bine cunoscută și parametrii oferiți, Certina solicită acum 3060 lei. Din punctul nostru de vedere, prețul este cel puțin rezonabil și nu credem că i s-ar părea cuiva neconvenabil.

Sursă: Certina

Adăugă comentariu

Comentarii (0)

Date inexistente