Complicaţile ceasurilor nu sunt pentru atracţie. Cunoaşteţi cele mai importante?

Michal Pindura 0 17.09.2018

Atunci când cuvântul ,,complicație” este spus în legătură cu ceasul, cei care nu stiu se vor gândi la reclamaţii, cei informaţi doar vor zâmbi. Ce sunt defapt acele complicaţii? Oricare ar fi ele, cu siguranță nu au nimic de-a face cu un defect în timp ce călătoriţi spre aeroport sau un portofel pierdut plin cu acte.

Complicațiile sunt modificările structurale făcute în proiectarea aparatului ceasului mecanic, datorită cârora capătă funcționalități mai mult sau mai puțin sofisticate. Se poate deduce din cele de mai sus că complicațiile nu sunt legate de modelele digitale. Nu că abilităţile avansate, de care dispun unele dintre ele, nu ar fi complicate pentru dezvoltare, producere sau explicare, doar că aceste facilități nu vor fi niciodată complicații, doar funcţii.

Complicațiile reale sunt mai mult trăsături decât funcţii și toate rezultă din mișcarea circulară tradițională, care este principiul de bază al funcționării ceasurilor mecanice. Din complexitatea ingineriei, câreia sunt capabil să înteleagă doar ceasornicarii şcolarizaţi, complicţii interpretate in „limbajul uman“, în cea mai mare parte cu ajutorul acelor şi a altor, în scopul indicatorilor propuși plasați în principal pe cadranul ceasului.

Vreți să știți care sunt cele mai importante complicații și care sunt cele mai frecvent utilizate de ceasornicari? Poftim, aici sunt:

1. DATA

După neîlocuibile ore, minute, secunde a patra complicaţie cea mai răspândită. Misiunea ei este să arate ziua calendaristică curentă. Indicatorul se schimbă de la o zi la alta în jurul miezului nopții, la ceasurile mai bune instantaneu, iar la construcţile mai simple poate să durează chiar şi câteva ore. În cazul unei date normale, este necesară o corecție manuală în lunile mai scurte de 31 de zile.

2. ZIUA DIN SĂPTĂMÂNĂ

Deň v týždni - Tissot Visodate

Complicaţie accesorizată la dată, care necesită, în principiu, aceleași intervenții structurale în calibru. Spre deosebire de ea, nu are nevoie de o corecție – după duminică urmează întotdeauna luni. Indicatorul zilei din săptămână poate lua forma unui sub-cadran cu zile marcate sau este afișat într-o fereastră asociată lângă dată.

3. ÎNTINDERE AUTOMATĂ

Automatické naťahovanie - Grand Seiko Spring Drive Chronograph SBGC001 9R86

Cel mai puțin vizibilă, dar este destul de posibil că este cea mai utilă complicație. Datorită întinderii automate, nu este nevoie să trageți ceasul rotind coroana. Pentru o funcţionare corectă este îndeajuns doar să îl purtaţi. De restul se va ocupa rotorul cu distribuţia excentrică a greutăţii. La mişcarea mâinii rotorul se roteşte iar energia rezultată din mișcările sale se transmite mai întâi la arcul casetei şi apoi spre inima ceasului – balansier.

4. INDICATOR PRIVIND REZERVA DE FUNCŢIONARE  

Indikátor rezervy chodu - Junkers Bauhaus Automatic

Complicaţie practică, care vă va arăta pe o scara de la 0 la 100 de procente (în diferite forme), cât timp ceasul o să fie capabil să arate ora exactă. Utilitatea se regăsește în principal la ceasurile întinse manual, care vă pot indica faptul că este timpul potrivit pentru ritualul de întindere.

5. CHRONOGRAF

Chronograf - Frederique Constant Flyback Chronograph Manufacture

Complicaţia chronografului nu este altceva, decât cronometrul transformat. Spre deosebire de chronometrele clasice analogice, totuși aici, componentele măsurate ale timpului se împart între câteva (de obicei două sau trei) registre în care sunt afișate separat.

6. FAZELE LUNII

Lunárne fázy - Arnold & Son HM Double Hemisphere Perpetual Moon

Probabil cea mai poetică complicație. Dacă doriți ca, cadranul ceasului D-voastră să nu fie doar despre ace și cifre, cerul nopţii conceput grafic, cu Luna miniaturală în creştere sau regresivă, este soluția ideală. Funcțional, această complicație este similară cu cea a datei eterne așa cum şi aici depinde doar de priceperea  ceasornicarilor, cât de mult după ajustarea corectă, nu veți fi obligați să re-aliniați condiția indicatorului fazei lunare adevărate de pe cer.

7. INDICATOR RETROGRADAT

Retrográdny ukazovateľ - Maurice Lacroix Masterpiece Lune Retrograde

O modalitate mai puțin cunoscută de a afișa anumite informații temporizate. Retrogradat, adică  regresiv este posibil să se vadă minutele cronografului procesate, dar de exemplu şi data. Pentru a se separa în mod clar valoarea zero (de pornire), markerii retrogradaţi nu au o formă circulară, ci una semicirculară. După atingerea valorii finale pe scală, acul prin sărire se întoarce înapoi la zero.

8. REPETIŢIA

Complicaţie relativ preţioasă.  Din cauza dificultății de fabricare este privilegiul manufacturilor de top.
Ceasurile includ tobe și dispozitive de rezonanță care, la intervale fixe sau la un moment dat, mimă sunete asemănătoare clopotelor. Cu cât este mai complex mecanismul de repetare a ceasului, cu atât mai multe tonuri poate produce ceasul.

9. TOURBILLON

Complicația regală, opera strălucitului ceasornic elvețian Abraham-Louise Breguet din 1795. Breguet credea că prin plasarea balansierului în cușca rotativă, aceasta minimizează impactul gravitației unidirecționale asupra firului, mărind astfel precizia ceasului. Ceea ce este valabil pentru ceasurile de birou statice este practic inutil la ceasurile de mână care se mișcă mereu, dar turbillonul a fost, pentru frumusețea sa tehnică și complexitatea sa, până nu demult – înainte de epoca de modelare 3D a software-ului și a aparatelor extrem de exacte – un simbol al meseriei producătorilor de ceasuri.

10. CALENDAR ETERN

Večný kalendár - IWC Da Vinci Perpetual Calendar Chronograph

Disciplina de vârf în efectuarea complicațiilor datei. Așa cum am subliniat deja la fazele lunare, eternitatea acestui calendar constă în durata de timp în care nu vă veți îngrijora cu privire la lunile mai scurte de 31 de zile, ani bisecţi sau alte anomalii calendaristice. Majoritatea ceasurilor cu complicația datei eterne se vor descurca fără o corecție până în 2199.

Adăugă comentariu

Comentarii (0)

Date inexistente