Cum să ai grijă de un ceas? Avem câteva sfaturi utile despre cum să vă păstrați ceasul ca nou

Michal Pindura 0 24.06.2021

Cum să ai grijă de un ceas? Avem câteva sfaturi utile despre cum să vă păstrați ceasul ca nou

Cine  nu ar vrea ca lucrurile pe care le cumpărăm să dureze cât mai mult? În unele cazuri, acest lucru nu este atât de important, dar pentru ceasul de care vorbim astăzi este foarte important, ne dorim să nu aibă  zgârieturi și niciun defect de frumusețe care ar strica sentimentul extraordinar atunci când îl purtăm. Pe lângă îndeplinirea rolului unui accesoriu - la modă sau practic - ceasurile pot fi și o investiție valoroasă. Și, după cum veți admite, acest lucru trebuie îngrijit în mod corespunzător.

În același timp, este destul de simplu. În majoritatea cazurilor, este suficient să păstrați ceasul curat, reducând astfel posibilitatea ca particulele străine să pătrundă în interiorul acestuia. Ștergerea ceasului cu o cârpă moale din bumbac (uscată sau doar ușor umedă) este o chestiune de câteva secunde scurte, cel mult minute. Această operație de rutină elimină praful, murdăria, transpirația și alte particule acumulate de pe suprafața ceasului. În același timp, le va prelungi viața și va asigura ceea ce ne dorim cu toții - să arate la fel pentru o lungă perioadă de timp, ca atunci când le-am scos pentru prima dată din cutie.

În plus față de îngrijirea de bază a ceasului, există și alte lucruri de știut. Datorită lor, ceasul tău va fi ca noul, nu numai în ceea ce privește aspectul.

CURĂȚAREA CEASURILOR CARE NU SUNT IMPERMEABILE

Ceasurile a căror rezistență la apă nu există trebuie să supraviețuiască contactului accidental cu apa sau umidității mai mari fără deteriorări. Prin urmare, utilizați șervețele speciale sau o cârpă moale uscată în loc de o cârpă umedă.

CURĂȚAREA CEASURILOR CARE SUNT IMPERMEABILE

Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la o cârpă umedă aici. Cu toate acestea, înainte de a o atinge, ștergeți carcasa și cureaua cu o cârpă uscată. Brățările metalice pot fi curățate cu apă cu puțin săpun și o periuță de dinți moale.

ÎNTREȚINERE COMPLETĂ A CEASURILOR MECANICE

Unii producători de ceasuri mecanice în mare parte mai scumpe au intervale precise de inspecții de service programate, mai ales o dată la trei până la cinci ani. Chiar și cu modelele mai ieftine sau cu cuarț, totuși, nu strică să le verificați din când în când la un ceasornicar.

ÎNGRIJIREA CURELEI DIN PIELE

Pielea este un material organic natural, care este deosebit de sensibil. Deteriorarea prematură a aspectului și proprietăților lor poate fi prevenită prin limitarea expunerii la lumina directă a soarelui, umiditate crescută, produse cosmetice sau produse petroliere. Acestea pot crea pete și decolorări nedorite pe suprafața pielii. Din acest motiv, după contactul cu acestea, este necesar să uscați imediat cureaua cu o cârpă absorbantă și astfel să preveniți deteriorarea ulterioară.

Curățarea ceasului este o sarcină ușoară

REZISTENȚĂ PROBLEMATICĂ LA APĂ

Așa cum nu toate ceasurile sunt concepute pentru a supraviețui sub apă, există diferențe între modelele impermeabile. Pe lângă faptul că trebuie luat în considerare gradul de rezistență la apă, exprimat numeric în bare, atmosfere sau metri, trebuie avut în vedere că nici cele mai bune etanșări nu au o durată de viață nelimitată. De-a lungul timpului și, de asemenea, dacă ceasul nu este manevrat corespunzător, se poate forma condens în interiorul sticlei și poate apărea oxidare inestetică pe cadran. În mod ideal, este de dorit să verificați rezistența la apă a carcaselor ceasului o dată la 12 până la 18 luni și, de asemenea, după fiecare schimbare a bateriei sau deschiderea ceasului.

Pentru ceasurile destinate unui contact mai serios cu apa (100M / 10ATM și mai mare), verificați întotdeauna poziția coroanei și împingeți-o sau înșurubați-o complet înainte de a simți primele picături asupra lor. Dacă producătorul ceasului nu permite acest lucru, este recomandabil să evitați manipularea coroanei și a butoanelor sub apă și să evitați impacturile puternice.

Dacă ceasul dvs. intră în contact cu apă sărată din mare sau cu clor sau apă puternic mineralizată în piscină, clătiți-l sub apă curentă și uscați-l cu o cârpă moale. Dacă ceasul are un inel rotativ, rotiți în jos, astfel încât murdăria, cum ar fi nisipul și sarea, să poată ieși de sub el. Nu uitați, schimbări rapide de temperatură - de ex. de la apă rece la o plajă fierbinte - determină o expansiune diferită a materialelor.

SETAREA DATEI

Chiar și un lucru banal, cum ar fi stabilirea unei date, are uneori regulile și limitele sale. Pentru un ceas mecanic, nu setați niciodată data la care data se schimbă - ora orei este cuprinsă între ora nouă și ora trei (în sensul acelor de ceasornic). Ați putea deteriora angrenajele și pinioanele.

ÎNLOCUIREA BATERIEI

Durata medie de viață a bateriei unui ceas cu cuarț este de obicei de aproximativ doi până la patru ani. Factorii importanți care influențează durata de viață a bateriei sunt starea și vechimea, tipul acesteia (analog / digital, cronograf etc.) și temperatura ambiantă. În general, cu cât un ceas are mai multe funcții și cu cât îl folosiți mai des, cu atât mai mare se schimbă frecvența bateriei. Nu întârziați înlocuirea bateriei când aceasta este descărcată. Acest lucru va preveni scurgerea electrolitului, care ar putea deteriora permanent ceasul. Vă recomandăm să încredințați înlocuirea bateriei unui ceasornicar.

ROTIREA CEASULUI MECANIC

Ceas manual

Rotiți ceasul la aceeași oră în fiecare zi. Acordați o atenție deosebită forței cu care rotiți coroana. Când se oprește sau simțiți rezistență, nu continuați să rotiți. Rotirea forțată a coroanei poate deteriora mecanismul.

Ceas automat

Pentru a asigura cea mai bună performanță și precizie, ceasul automat trebuie purtat zilnic. Dacă nu intenționați să îl purtați pentru o lungă perioadă de timp, este recomandabil să îl așezați într-o tavă, care se va ocupa de menținerea ceasului în funcțiune și rotirea arcului de acționare constant.

Demagnetizarea ceasurilor

INAMICII CEASURILOR - LUCRURI DE EVITAT

Câmpuri magnetice

Inducția magnetică poate face ca ceasul să funcționeze mai repede sau decelerat sau să se oprească complet, mai ales în cazul ceasurilor mecanice. Magneții permanenți mici amplasați în computere, difuzoare sau telefoane mobile pot fi, de asemenea, responsabili pentru traversarea volantului. În cazuri mai ușoare, magnetizarea ceasului poate fi îndepărtată cu dispozitive specializate, este necesară o intervenție de service pentru daune mai grave.

Temperaturi extreme și fluctuațiile lor bruște

Temperaturile extreme pot afecta grav acuratețea ceasului. Prin urmare, nu le expuneți la temperaturi peste 60 ° C (de exemplu, într-o saună) și sub 0 ° C - acest lucru nu se aplică modelelor care sunt adaptate la temperaturi scăzute.

Produse chimice

Dacă este posibil, nu permiteți ceasului să intre în contact cu substanțe chimice precum cosmetice agresive, parfumuri, detergenți (detergenți, detergenți) și solvenți. Expunerea prelungită poate deteriora carcasa, sigiliul, cureaua din piele și brățara de ceas.

Șocuri

Șocurile fac ceasurile să nu funcționeze. Din nou, acest lucru nu se aplică modelelor care sunt pregătite structural pentru șocuri și vibrații (de exemplu, Casio G-Shock). Șocurile pot provoca deteriorarea ceasului, a obiectivului și a altor componente interne ale ceasului. Manipularea necorespunzătoare și expunerea ceasului la șocuri puternice vor duce cel mai probabil la respingerea cererii de reparații în garanție.

Foto: Hublot, Fotolia

Adăugă comentariu

Comentarii (0)

Date inexistente