Este stical din safir indestructibilă? Cum percepem asta…

Michal Pindura 1 07.10.2018

Starea aceasta cu sticla din safir o puteţi opţine mai greu

Sticla ceasului nu se poate lăuda cu o asemenea opulenţă, ca designul renumit al mărcii. De obicei ne interesează doar atunci când râmăn urme inestetice sub formă de şanţuri şi zgărituri de la peretele (care nu ştim de ce nu s-a dat la o parte) sau fermoarul de la geacă. Ce ne facem? În cazul sticlei din acril ajută lustruirea, sticla minerală o va salva doar înlocuirea. Dar sticla din safir? Cu ea aceste probleme nu veţi trăi niciodată. Este oare adevărat?

Ca şi primul lucru ce trebuie clarificat la sticla din safir, este că în realitate nu este vorba de sticlă. Safirul utilizat în industria ceasornicăriei ca şi barieră care separă lumea exterioară cu interiorul ceasului este defapt un monocristal care rezultă din topirea și întărirea ulterioară a oxidului de aluminiu şi la sticla normală, care este în mare parte o substanță compusă din nisip de siliciu, carbonat de sodiu, oxizi de metale alcaline și calcar sunt apropiate ca şi aspect. Şi safirul este transparent şi omogen. Spre deosebire de sticlă, este neamorf și în special mult mai tare.

Când omul vrea, va zgăria şi sticla din safir

Al doilea lucru, care după părerea noastră îşi cere o scurtă introducere în acţiune, este valoarea cristalului din safir. Când spunem safir, în faţa multor apare o piatră preţioasă în culoarea albastru deschis, altora bijuterii de încoronare englezeşti. Pur şi simplu ceva foarte valoros şi cerut. Safirul, care pentru superlativele lui a devenit numărul unul pentru mărcile de ceasuri mai bune, are cu forma sa naturală  – mineralul din grupa corundum – în comun doar proprităţile fizice şi chimice. Mama lui nu este roca vulcanică, ci laboraturul unde în prezenţa hidrogenului şi a oxigenului ,,se coace“ la temperaturi peste 2000°C. Deci, nici să nu vă găndiţi că vă veţi îmbogăţii prin vânzarea sticlei din safir a ceasului D-voastră ????

Se obişnuieşte a se spune că, nu contează originea. În cazul cristalelor din safir percepute prin optica ceasornicară acest lucru este valabil dublu. Numai parametrii sunt esențiali, în fruntea cărora este duritatea 9 pe scala Mosh. În duritate safirul întrece doar diamantul şi asta doar cu un grad. În ciuda durităţii extreme (defapt exact din cauza ei) safirul nu este complet indestructibil. Dacă îl veţi lovi cu un impact puternic se va face în bucăţi mărunte şi vă vor râmane doar ochii înlăcrimaţi. Safirul este relativ fragil şi nu se aliniează cel mai bine cu presiunea înaltă, care acţionează asupra lui cu un alt material dur.

REZUMAT: sticlele din safir ale ceasurilor rezistă cu succes la zgărieturi, dar lovitura cu un ciocan va însemna pentru ele sfârşitul definitiv. Pe de altă parte, legenda despre spargerea sticlei din safir la schimbarea presiunii, de exemplu în timpul zborului cu avionul, o puteţi ignora şi să o luaţi ca pe o glumă nereuşită.

În afară de durabilitatea îndelungată, ceasornicarii au ales sticla din safir şi pentru strălucirea specială, care o împrumută ceasului. Suprafața cristalină reflectă intens razele de lumină, făcând ceasurile mai atractive. Ce este pentru unii avantajul pe alţii îi deranjează. Datorită reflexiei unii producători aplică straturi antireflexe, care influenţează pozitiv citirea cadranelor. Punctul slab al acestor staruri este că se julesc, de aceea dacă doriţi ca ceasul să aibă vizibilitate briliantă în orice condiţii de lumină, orientaţi-vă mai ales la modelele cu strat antireflex pe faţa internă a sticlei.

Straturile antireflexe sunt predispuse la julituri

Prin urmare, merită să investești în ceasuri cu cristal din safir? Experienţa noastră spune: evident! Deși costul de producție al sticlei din safir este de aproximativ zece ori mai mare decât costul mineralelor (în funcţie de grosime), în suma finală a ceasurilor utilizarea safirului este din ce în ce mai neglijabilă. În timp ce el a fost odată doar privilegiul modelelor premium, astăzi fără nici o problemă vă puteţi întălnii cu el în ceasurile cu preţul sub 450 de lei.

Adăugă comentariu

Comentarii (1)

Eu M-ai omorât cu acest „ca şi”... nu-i mai simplu de spus ca barieră, ca aspect, etc? Apoi „În duritate safirul întrece doar diamantul şi asta doar cu un grad” - nu e invers cumva?