Vi s-a oprit ceasul mecanic? Cauza poate fi una dintre aceste probleme

Michal Pindura 6 16.05.2019

Ceasul mecanic are nevoie de servis regulat

Despre ceasurile mecanice știm, că prin îngrijire exemplară și vizite periodice în servis la intervale de timp de cinci sau șase ani, pot funcționa practic foarte mult timp. Însă mai știm și faptul că, conțin un număr mare de componente greu de mulțumit, care în ciuda prelucrării de calitate uneori pot suferii o defecţiune mai mică sau mai mare.

De obicei nu este nimic fatal. Până ceasul conține aparatul care se poate repara, un ceasornicar bine priceput poate rezolva fiecare problemă. Clienții noștri ni se adresează de obicei, dacă ceasul lor mecanic:

a) La începutul zilei funcționa și în timpul zilei s-a oprit brusc
b) S-a oprit în timpul nopți, când nu era pe mână
c) Întârzie sau merge înainte semnificativ

În blogul de azi vom încerca să descriem și să explicăm problemele, cu care proprietarii ceasurilor mecanice se întălnesc cel mai des și de asemenea ce sumă de bani trebuie să vă pregătiți, când ceasul va înceta să vă mai asculte.

1. MAGNETIZAREA FIRULUI

Despre urmările neplăcute ale expunerii ceasului mecanic sub efectul polurilor magnetice au fost deja scrise tancuri de hărtii. Mai puțin se ştie, că majoritatea arcurilor moderne – firul balansoarului este făcut din aliaje antimagnetice cum sunt Glucydur (beriliu, bronz) sau Nivarox (metal, nichel, crom, titan, beriliu). Chiar și cu această compoziție, care ar trebui să împiedice efectul magnetic, polurile magnetice cu o intensitate suficientă pot cauza, ca firul să înceapă să se comporte altfel, decât în mod obișnuit.

Ceasul cu o accelerare rapidă (+20 de secunde pe zi), probabil a absolvit testul greu cu puterile magnetice. Firul magnetizat se poate strânge într-o spirală mai strâmtă, scurtează perioada vibrației și astfel accelerează mișcarea limbii secundarului. Demagnetizarea se efectuează de obicei cu un dispozitiv, fără deschiderea ceasului. În cazul în care firul s-a încrucișat, este nevoie ca ceasul să fie deschis și firul pus în starea inițială.

TIP: ceasurile cu forme mai ușoare de magnetizare vă puteți demagnetiza și acasă. Dispozitivele care sunt în stare să facă așa ceva costă în mare 100 Lei.

2. MECANISMUL CEASULUI ESTE BLOCAT DE MIZERIE

Curățarea aparatului ceasului încredințați în mâinile ceasornicarului

Dacă ceasul din când în când nu încredințați în mâinile ceasornicarului, înăuntrul lui se acumulează părți miniature din metal abraziv și lubrifianți, care provin din frecarea reciprocă a componentelor mișcătoare. Acest amestec îngreunează treptat aparatul și în final oprește total funcționarea lui. Ceasul trebuie să se deschidă, componentele trebuie bine curățate, înapoi închis și uns. Suma pentru reparare depinde de complexitatea calibrului, mărcii și numărului de complicații, dar în general prețul începe de la 370 Lei și  poate ajunge aproximativ la 1600 Lei.

3. ÎNTOARCEREA CEASULUI NU LUCREAZĂ CORECT

În acest caz nu putem vorbi despre o singură problemă, ci despre un set complet al daunelor potențiale, de aceea nu putem să spunem exact cât ar costa reparația. Însă norocul în ghinion au proprietarii modelelor mai noi. La ceasurile mai vechi câteodată este mai greu să găsim componentele înlocuitoare, sau nu mai sunt disponibile.

4. ȘURUBUL SLĂBIT NU ÎȘI ÎNDEPLINEȘTE FUNCȚIA

Șurubul slăbit poate fi cauza opririi ceasului

Apariția acestei probleme este mai frecventă, decât ar putea părea. Puțin clienți poartă ceasul doar la servici și au grijă de el ca de ochii din cap. Cu mâna pe inimă, și dumneavoastră ați chinuit comoara dumneavoastră mecanică cu o cursă pe bicicletă pe un teren denivelat sau la alergare, în timpul căreia a resimțit la fiecare pas un mic cutremur? Acum sigur știți, că slăbirea șurubului nu poate să fie o raritate, cu care nu vă întălniți niciodată în viață. Vestea bună este, că se poate repara ușor și rapid. Trebuie să vă pregătiți aproximativ 100 – 140 Lei.

5. ARCUL DE CONDUCERE ESTE DEFECT

Arcul de conducere rupt

Fiecare material se supune îmbătrânirii, arcul de conducere principal din arcul casetei nu este o excepție. Deși ambreiajul glisant în aparatele automate asigură eliberarea presiunii la reglarea permanentă, la care se ajunge pri mișcarea mâinii, câteodată – mai ales, dacă ceasul are data producției mai veche – acest lucru arcul de conducere nu rezistă și se rupe. Reparația constă în schimbarea arcului și controlarea dacă împreună cu el nu au fost afectate și roțile dințate înrudite. Suma intervenției în servis nu trebuie să fie mare, în majoritatea cazurilor nu trece de 320 Lei, dar la modelele moderne, care din cauza atingerii mai mari ale rezervei de funcționare folosesc arcurile mai lungi sau sistemul mai multor arcuri casetă conectate, deseori urcă la câteva sute de Lei.

6. SÚČIASTKY STROJČEKA SÚ SKORODOVANÉ

Aparatul mecanic ruginit

Citiți blogul nostru regulat? Atunci siguri știți, că apa și umezeala sunt cu siguranță cei mai mari dușmani ai ceasului. Ideal este ca în orice caz, apa să nu pătrundă în interiorul carcasei ceasului. Puteți preveni acest lucru prin respectarea nivelului de rezistență la apă și prin controlarea regulată a rezistenței la apă cu ajutorul dispozitivelor speciale. Însă dacă s-a întâmplat și apa a pătruns în ceasul dumneavoastră (sau aveți doar impresia), duceți-l imediat la ceasornicarul dumneavoastră, care îl usucă bine și îl unge. În nici un caz nu îl purtați în continuare, altfel colindaţi stricarea totală a aparatului. Dacă ceasul din cauza componentelor ruginite s-a oprit deja, niciodată nu încercați să-l obligați să funcționeze prin agitare sau lovire.

Adăugă comentariu

Comentarii (6)

Ionut Am un ceas marca Emporio Armani AR2448, iar după ce trece o ora de mers la perfecție, limba secundară se oprește și trebuie pornită manual din nou( celelalte limbi merg în continuare chiar dacă limba secundară este oprită), ce aș putea face?
Cristina Ceasul meu mecanic, marca Diamant, se oprește uneori, cu toate că l-am dat la revizie cu o săptămână în urmă, având aceeași problemă și înainte. Precizez faptul că a trebuit să înlocuiesc arcul ceasului, cu unul mai scurt, cu ceva ani în urmă, și că mi s-a spus că trebuie să îl întorc mai des. Probabil că asta este problema cu el. Îmi puteți spune la ce interval de timp trebuie să întorc ceasul, în această situație? Vă mulțumesc.
Flavian Buna ziua! Am si eu un ceas mecanic castigat de la o tombola-camy geneva 17 jewels. Nu stiu de ce,dar rotita care porneste mecanismul nu se roteste decat foarte putin iar apoi se intoarce. Care ar putea fi problema si cum as putea-o rezolva? Multumesc!
Berlea Am ceas mecanic și a început să se oprească chiar dacă e la mana și mai rămâne în urmă cu maxim trei minute ce pot face
Predescu Daniel Bună ziua! E adevărat că rotirea acelor în sensul „invers acelor de ceasornic” pentru reglarea orei (de exemplu când se dă ora în urmă) poate afecta buna funcționare a mecanismului, sau e doar o legendă? Vă mulțumesc!
Bustiuc Bogdan Ceasul meu mecanic nu-i mai funcționează minutul și ora secundarul funcționează normal și mecanismul se vede ca se învârte l-am dat jos de la mâna timp de 3 luni și de atunci nu și-a mai revenit acum are 6 ani Decand merge nu mai merge