5 fapte despre certificatele COSC, despre care (probabil) nu aţi ştiut

Michal Pindura 0 29.04.2018

Aşa arată certificatul COSC care însoţeşte Tissot

Precizia este pentru voi scriptură sfântă, niciodată nu întârziaţi şi de la ceasurile voastre aşteptaţi acelaşi lucru? În cazul în care, v-aţi regăsit în această propoziţie, suntem convinşi 99,9% că, ştiţi ce se ascunde sub prescurtarea COSC. Nu este vorba doar de o bucată de hărtie introdusă în cutia ceasurilor, care au trecut cu succes toate testele preţ de câteva zile, ci despre un proceas complex, la sfârşitul câruia certificatul celebru confirmă performanța excelentă a ceasului. COSC este mai mult de atât. Chiar ştiţi totul despre el?

Pentru industria de ceasuri elvețiene institutul Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres (COSC) este elementul cheie. Sub forma, în care îl cunoaştem astăzi, există din anul 1973, dar testele preciziei cronometrice au avut loc în oraşul elveţian Neuchâtel încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea. COSC este în prezent cel mai recunoscut indicator al preciziei iar pentru firmele ceasornicare reprezintă nu doar o provocare, dar și un instrument de marketing puternic – cine dintre noi nu ar avea îndemnul să cumpere acela, care excelează în precizia de afişare a timpului?

1. AU ACEST DREPT DOAR CEASURILE ELVEŢIENE

Testele preciziei COSC pot absolvi doar aparatele ceasurilor cu marcajul Swiss Made. Este necesar, ca aceste ceasuri să fie fabricate în Elveţia, să fie introduse în carcase pe teritoriul Elveţiei, iar setarea finală (reglarea) să fie efectuată în Elveţia iar 60% din valoarea lor (costul de producție) să fie creată în Elveția. Totodată măcar 50% din componente din care este compus aparatul să fie de origine elveţiană. Principalul motiv pentru excluderea strictă a producătorilor din alte țări este faptul că COSC funcționează ca o organizație nonprofit care contribuie la asigurarea prestigiului industriei de ceasuri elvețiene. Prin urmare, este logic să nu va promova concurența străină în acest fel.

Aparatele sunt intoduse în carcase unificate

2. ÎN LABORATOARE LE AŞTEAPTĂ IADUL

Dacă marca este interesată, ca aparatele ei să treacă un proceas intens de testare, trebuie să le trimită în unul dintre laboratoarele de metrologie COSC (da, sunt mai multe). După ce sunt acceptate de laborator, este gravat pe ele un număr de identificare, după care sunt introduse în carcase unificate şi întinse după instrucţiunile producătorului. În această stare sunt introduse pentru 12 ore într-o încăpere cu temperatura setată la 23°C. După această ,,odihnire“ şi aclimatizare în curs de 15 zile sunt supuse la o serie de teste. La sfârşitul testelor sunt evaluate în şapte paşi, unde în afară de abaterea zilnică  este măsurată de exemplu şi dependența de precizie privind temperatura ambientală. Dacă datele măsurate se încadrează în toleranțele prescrise, aparatul primește certificatul.

Procesul de testare este complex

3. NU SUNT TESTATE DOAR CALIBRELE MECANICE

Instituţia COSC nu testează doar calibrele ceasurilor mecanice de mână, dar şi calibrele ceasurilor de buzunar, ceasurilor de masă, echipajele de bord şi bineînţeles şi aparatele quartz ale ceasurilor. Dacă pentru măsurarea performanţei ceasurilor quartz nu este în prezent stabilit niciun standard internaţional recunoscut, COSC foloseşte pentru ele metoda normei ISO 3159, valabilă pentru ceasurile de mână mecanice. Condiția participării la teste este compensarea termică a dispozitivelor quartz, care este o caracteristică indispensabilă pentru calibrele quartz cu precizie înaltă denumite High Accuracy Quartz (HAQ). Fiecare aparat quartz se testează într-o singură poziţie timp de 13 zile. Pentru comparare, calibrele mecanice ale ceasurilor de mână sau de buzunar într-o singură poziţie rezistă doar 15 ore! În poziţile unice sunt schimbate de trei ori condiţile de temperatură şi de patru ori cele de umiditate. În total la ceasurile quartz sunt urmăriţi mai puţini parametrii, dar criteriile de precizie sunt mult mai stricte în ceea ce privește tehnologia lor.

În laborator este gravat numărul de identificare pe aparate

4. TESTE AU LOC APROAPE NON STOP

Institutul COSC este alcătuit din trei laboratoare de testare separate care lucrează cu 60 de angajați permanenți și 70 de angajaţi auxiliari. Laboratoarele sunt situate în centrele ceasornicare, de la orașele nu prea îndepărtate ale cantoanelor Neuchâtel, cum sunt Bienne, Le Locle și Saint Imier. Datorită liniilor directoare de testare continuă, operațiunea durează șapte zile pe săptămână, în total 350 de zile pe an, oferind anual peste 1,6 milioane de certificate. Acest număr nu a fost întotdeauna atât de ridicat. În anul 1967 au trecut testul 200 de mii de aparate. Din toate ceasurile exportate din Elveţia doar 6% deţin certificatul COSC. Dacă am reduce selecția exclusiv doar la mecanică, acest procent ar fi semnificativ mai mare. Fiecare al cincilea ceas mecanic exportat este certificat.

Certifiactul COSC este pentru producători un argument puternic

5. STATISTICILE PRECISE SUNT ASTĂZI CONFIDENŢIALE

Pe baza comuncatului de presă, pe care COSC la emis în anul 2015 (de atunci, nu a fost emis nici un alt raport statistic similar la cererea unor mărci) a aparţinut locul întâi fabricii Rolex cu 795716 cronometre certificate. Pe locul doi s-a situat Omega (511861 buc) şi pe locul trei Breitling (147917 buc, din care 28499 modele quartz). Foarte bine s-a descurcat şi al patrulea Tissot (96563) şi al cincilea Mido (49962).

Adăugă comentariu

Comentarii (0)

Date inexistente