Ceasurile sub lupă: Impermeabile şi rezistente la apă

Michal Pindura 0 26.01.2021

Ediţia Ceasurile sub lupă are obiective îndrăznețe - să fie un ghid util pentru oricine este interesat să cumpere un ceas. Nu am îndrăzni să influențăm alegerea în sferele pur subiective, de design sau referitoare la brand, așa că în articolele din această secțiune ne vom concentra pe expunerea cunoștințelor mai aprofundate despre fundalul tehnologic al producției de ceasuri și prezentarea lor într-o formă ușoară. Treptat, vom trece de la proprietățile ceasului la materialele folosite apoi la elementul esențial al ceasornicului, inima indispensabilă a fiecărui ceas, calibru. Prima parte,este dedicată criteriului comun al cumpărării unui ceas, rezistența la apă.

Omega Seamaster Ploprof 1200M Orange

Situația din domeniul rezistenței la apă a ceasurilor ar putea fi numită în orice mod, dar în niciun caz aceasta nu este  simplă. Chiar dacă înțelegeți numerele care indică gradul de rezistență la apă sau rezistența la apă, interpretarea și implementarea lor joacă încă un rol important. Cine nu ar vrea să fie clar cu privire la nivelul de rezistență la apă atunci când alege un ceas. Este suficient 3ATM sau preferați 100M? Următorul text poate fi util pentru a clarifica relația dintre ceas și apă.

Ceea ce trebuie menţionat de la început este faptul că termenul „impermeabil” în raport cu ceasul nu corespunde realității. Chiar și cele mai bune ceasuri de scufundare nu sunt impermeabile în toate circumstanțele. Liniile directoare emise de FTC (Comisia Federală pentru Comerț) din SUA nici măcar nu recomandă producătorilor să facă ceasurile impermeabile. Recomandarea nu este obligatorie, ceea ce a dus la utilizarea termenului – rezistent la apă.

Terminologia recentă a introdus termenul „rezistent la apă”. Pentrua evita neconcordanțele în interpretare, în 1990, standardele inferioare de rezistență la apă au fost standardizate de ISO 2281 și mai mari, nivelurile „etanșe la apă” au fost acoperite de ISO 6425 în 1996. În general, testele ISO includ temperaturi, adâncimi, presiuni (apă, aer) pe diferite lungimi, timpul de odihnă și când manipulați partea de operare a ceasului. În cazul modelelor de scufundări, se efectuează suplimentar un test de rezistență la apa sărată și capacitatea ceasului de a face față suprapresiunii (simulare de decompresie). O defalcare ilustrativă a standardelor poate fi găsită în tabelul atașat.

Water resistant 30M
100ft
3 ATM
3 BAR
50M
160ft
5 ATM
5 BAR
100M
300ft
10 ATM
10 BAR
150M
500ft
15 ATM
15 BAR
200M
660ft
20 ATM
20 BAR
1000M
3300ft
100 ATM
100 BAR
Contact accidental cu apa (spălătorie auto, ploaie) Înot la suprafață Înot și snorkeling Scufundări recreative Scufundări profesionale cu aparate respiratorii
ISO 2281 ISO 6425

Putem vedea în tabel că unitatea universală nu se aplică rezistenței la apă. Cel mai adesea veți găsi marcajele în metri ale înălțimii coloanei de apă (M, ft) și mai departe în unități de presiune în atmosfere (ATM, BAR). Presiunea se datorează pătrunderii apei în interiorul ceasului. De-a lungul anilor, sistemele de protecție ale ceasurilor au fost îmbunătățite constant. Probabil cea mai importantă este coroana înșurubată, utilizată încă din 1926 în modelul Oyster (stridie) de către renumitul brand Rolex. Alte elemente din angrenajul impermeabil includ inelele din cauciuc sau teflon, fluidul de întărire aplicat pe carcasă, capacul filetat, supapa de presiune și altele. Combinându-le, producătorii ating parametri excelenți de protecție împotriva apei.

Witschi ALC 2000

Procesul de testare a impermeabilității unui ceas are loc în trei faze. Testarea uscată constă în măsurarea grosimii carcasei în timpul creșterii presiunii într-un dispozitiv special (în imagine). Testarea uscată-umedă urmează după testarea uscată și adaugă imersiunea în apă. Testul trecut cu succes presupune evacuarea la zero a bulelor de aer din corpul ceasului. A treia fază, testarea pe umed, utilizează serviciile unei camere de compresie umplute cu apă, cu presiune crescândă treptat. Un test suplimentar constă în detectarea umidității aerului dispersat în interiorul corpului mobil al ceasului prin picurarea cu apă cu gheață.

Multă teorie. În practică, veți întâlni condiții excepționale de laborator, în care se testează rezistența la apă a ceasului, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp. Puteți fi siguri că nu veți ajunge la presiune constantă sau adâncime fără efort, ca să nu mai vorbim de imobilitatea absolută necesară pentru a se potrivi încercărilor din sălile de testare. Atunci când alegeți un ceas, este bine să vă amintiți care sunt cele mai bune practici – alegeți întotdeauna un ceas cu un grad mai mare de durabilitate decât limita maximă așteptată a scufundării dvs. sub apă.

Nici un ceas de calitate, oricât de bun, nu va garanta că își va menține rezistența la apă declarată pentru totdeauna. Ca și în cazul oricărui produs de consum, se aplică anumite principii. Pe scurt, este vorba de a nu supraestima proprietățile date de fabricant. Mai multe detalii aici:

trebuie efectuat un test de presiune anual și după fiecare deschidere a carcasei ceasului
manipularea ceasului și butoanelor nu recomandată sub suprafața apei
schimbările drastice de temperatură determină expansiunea diferitelor materiale și precipitarea umezelii reziduale pe lamelă
după contactul cu apa sărată sau puternic mineralizată, este necesar să clătiți ceasul în apă curată
prevenirea șocurilor sub suprafața apei și a căderilor pe o suprafață dură
evitați substanțele chimice agresive (se aplică tuturor ceasurilor în general)

Vă gândiţi că rezistența la apă sună în cele din urmă complicată sau chiar restrictivă? Greșit, urmând aceste sfaturi,şi cunoscând potențialul nivelurilor de rezistență la apă, nu numai că veți învăța obiceiurile de îngrijire adecvată a ceasului, dar, mai important, nu veți oferi umezelii șansa de a vă ruina investiția în ceasul dumneavoastră preferat.

Adăugă comentariu

Comentarii (0)

Date inexistente