Casio G-Shock GMW B5000 Full Metal – cu oţel vei ajunge mai departe

Michal Pindura 1 18.11.2018

Noutăţile Casio G-Shock GMW-B5000 Full Metal

Apa este umedă, vara este cald iar G-Shockurile sunt fabricate din plastic. Cine ar contesta? Adevărul este că, un minim de opunere faţă de asociaţia plastic – G-Shock o putem face. Avem aici colecţia disponibilă din oţel G-Steel, pentru cei cu posibilităţi financiare mai mari este la dispoziţie seria MR-G. Deși piesele metalice nu sunt o raritate în construcția modelelor durabile de la Casio, doar câțiva ar fi dispuși să admită că vor putea din nou să cumpere G-Shock-urile tradiționale care, atunci când se pun pe mână, răcoresc pielea nu numai cu capacele din oțel, ci și cu brățara produsă din același material. Pur si simplu nici urmă de plastic.

Când în timpul Baselworld-ului din anul acesta s-a răspândit vestea, că japonezii au adus în Basel G-Shockuri în totalitate aurii şi în plus şi sclipitoare  cu forma legată de DW 5000, care a pornit totul în urmă cu trei decenii şi jumătate, a sunat în toate modurile, dar nu ca şi adevăr. Dar de înadată ce au fost confirmate iar din GMW B5000 a devenit un produs real, în jur totul a fost clar – acesta o să fie ceasul, după care o să tindă nu doar fanul G-Shockurilor. De ce? Pur şi simplu de aceea pentru că stârnesc emoţii.

Înainte de a începe să ne dedicăm din plin notăţii, telegrafic vom parcurge istoria seriei Casio G-Shock. Cine o cunoaşte, să sară peste acest paragraf şi să ne ierte pentru reţinere. Însă dacă ne dorim ca modelul cu denumirea completă Casio G-Shock GMW B5000 Full Metal să îl plantăm în context, o scurtă excursie în istorie nu poate fi iertată.

Povestea este destul de directă. După ce inginerul Kikuo Ibe a spart ceasul său mecanic, a început să lucreze la cele mai durabile și mai fiabile ceasuri, pe care le-a văzut vreodată lumea (cum a fost cu adevărat, nu se ştie, dar astăzi se prezintă această versiune atractivă). În anul 1983, după ani de evoluţie, cu venirea modelelor DW 5000 s-a născut cultul cu numele G-Shock.

Noile modele GMW B5000 Full Metal şi predicţia lor din anul 1983 DW 5000

A devenit legendă în primul rând datorită designului sofisticat, al cărui nucleu este ideea ceasului ce acționează ca un amortizor la șocuri. Pentru a atinge starea dorită a trebuit să ajute montarea flexibilă (suspendarea) modulului măsurătorului de timp în cadrul carcasei,  care cu exteriorul ar fi conectat doar prin câteva puncte de contact. Iar rezultatul? Ceasul a rezistat la apă până la 100M, a rezistat la căderii de la 10 metri şi nu l-a surprins nici aruncarea sub roţile unui camion.

De atunci G-Shockurile s-au perfecţionat treptat, atât din punct de vedere al designului, cât și al tehnologiilor integrate. Casio a adoptat repede încărcarea solară, controlul radio al timpului şi rândul a venit si la GPS şi Bluetooth. Iniţial colecţia total digitală astăzi conţine şi bucăţi analogice şi digital-analogice într-un amestec aproape nesfârșit de stiluri și culori. Şi aici ajungem la punctul, la care suntem convinşi că fondatorii G-Shockurilor nu l-au avut niciodată în plan. G-Shockurile metalice sunt deja din principiu greu de realizat, întrucât un metal solid se va acomoda mai bine cu şocuri decât un plastic dur. Şi totuşi le avem aici.

Modelul GMW-B5000D-1 pe încheietură

Casio G-Shock GMW-B5000 Full Metal sau în forma prescurtată Full Metal 5000 sunt un amestec de vechi și tradițional cu modern, sport cu elegant şi nevăzut cu ceea ce toţi cunoaştem cu încredere. Ceasul – cu siguranţă nu  întâmplător – lansat la cea de-a 35-a aniversare a mărcii este în esenţa lui ca şi oricare G-Shock modern, însă carcasa pătrată şi brăţara distinctivă fac din el un produs demn de sărbătoare jubiliară.

Când vorbim despre versiunea complet metalică, avem patru componente principale: carcasă, ramă, capac (acoperit cu un strat rezistent DLC) și brățară. Rășina poliuretanică obligatorie a înlocuit-o oțelul inoxidabil lustruit ca oglinda. Soluții similare au fost suficiente, dar nu au fost niciodată atât de stricte în ceea ce privește cantitatea de oțel utilizată și posibila combinație cu alte materiale „mai puțin oneste”. Ca să fim mai concreţi, între ramă şi carcasa în sine este introdus un strat de răşină, care conferă noutăţii să fie la fel de rezistentă ca şi fraţii mai dotaţi din plastic.

Modelul GMW-B5000TFG-9 pe încheietură

Pe de o parte oţelul masiv este fain, ceasul la atingere este cu adevărat solid – pentru G-Shock chiar brutal, dar un pic ne este teamă, cum va arăta suprafaţa lucioasă după absolvirea doar a jumătate de activitate pe care G-Shockurile din răşină reuşesc fără să i se îndoiască un fir de păr pe cap. Ce să ne facem, suprafeţele practice lustruite, pe care le cunoaştem de exemplu din linia G-Steel, nu sunt nici de departe atât de efective şi stilate ca şi acest magnet pentru zgârieturi. În reacțiile unor recenzori străini, care au avut modelul GMW B5000 împrumutat pentru o testare îndelungată, schimbările privind referințele  susceptibilităţii la zgârieturi sunt menționate numai în plan teoretic, ne rămâne doar să credem, că practica nu va arăta altceva. Tot aceşti redactori s-au exprimat lăudabil la dimensiunea (43,2 × 49,3 × 13 mm), cu un sentiment plăcut la purtare chiar şi pe o încheietură mai subţire iar spre mirarea noastră la fel şi despre greutate de 167 grame, chiar dacă aceasta în comparaţie cu 53 grame a modelului din plastic DW 5600 este mai multă cu mai mai bine de trei ori.

Multe dintre aspectele fizice și estetice pozitive ale noutăţii sunt într-un fel legate de brățară. Aceasta se ataşează de originalul răşinii, de la care şi-a împrumutat forma articolelor (nu doar a imitat), o strâmtarea continuă de la carcasă până la catarama pliabilă și spre bucuria consumatorilor care cinstesc valorile originale din anul 1983 nu au fost omise nici accentele rotunde de la marginile ei. O mică pată pe o brăţară de altfel reuşită este prinderea de carcasă. Articolele finale sunt conectate ferm cu corpul, fixând un unghi fix cu acesta, împiedicând astfel copierea siluetei încheieturii mâinii. În orice caz, această imperfecțiune survine numai la anumite dimensiuni ale încheieturii mâinii, așa că va fi ideal dacă încercați ceasul înainte de al cumpăra.

În construcţia ceasurilor este utilizată cantitatea minim necesară de plastic

Funcţional noutatea s-a alăturat la restul seriei 5000, alte surprize mari nu sunt. Casio a introdus din nou favoritul său Super-twisted Nematic (STN), display LCD, care promite unghiuri mai bune de vizualizare și un contrast mai ridicat. Standard sunt afişate pe el datele orei, inclocuite de oră, minute şi secunde. Se afişează ziua din săptămână şi o altă funcţie din lista competențe oferite, între care veţi găsi alarme multiple, cronometru de sutimi dar şi temporizator de 24 – ore. O certitudine este iluminarea LED, care va bucura cu începerea progresivă.

Capacul noutăţilor este acoperit cu un strat durabil DLC

Vreţi mai multe elemente retro? Uitaţi-vă la rama ecranului ca şi model aminteşte peretele din cărămidă. Simbolul identic de rigiditate a construcţie împodobeşte şi cadranul modelului DW 5000, cu diferenţa că în urmă cu 35 de ani era pur decorativ, astăzi este un semn al prezenței unei celule solare care are grijă de autonomia energetică a ceasurilor.

Funcțiile de timp sunt regulate de tehnologia de recepție a semnalului radio multi-band, răspândită de transmițătoarele ceasului atomic cu rază lungă de acțiune. Dacă v-aţi afla într-o zonă care nu se află în raza vreunuia dintre cele șase emițătoare, puteți utiliza telefonul smartphone conectat la ceas pentru a sincroniza ora exactă utilizând protocolul fără fir Bluetooth 4.1. Cu aplicaţia G-Shock Connected, disponibilă atât pentru Android, cât și pentru iOS, este posibilă setarea orei mondiale în 300 de locații din lume, o asociere a locației și a orei, precizia datelor din calendar inclusiv a notiţelor şi în ofertă este si localizarea practică a telefonului „pierdut” Phone Finder.

Deci, vă vor duce emoţile în magazine? Ceasurile Casio G-Shock GMW-B5000 Full Metal veţi găsi acolo la preţul de 500 (argintiu GMW-B5000D-1), respectiv 600 de euro (auriu GMW-B5000TFG-9).

Adăugă comentariu

Comentarii (1)

Gruia Sunt superbe dar inca nu sunt in Ro