Casio G-Shock Rangeman GPR-B1000 – navigator GPS, care rezistă cu încărcare solară

Michal Pindura 2 25.03.2018

Casio G-Shock Rangeman GPR-B1000 - navigator GPS, care rezistă cu încărcare solară

Casio este o companie mai mult de ceasornicărie sau o companie tehnologică? Să ne punem această întrebare ne-a determinat faptul, că marca japoneză deja al doilea an (sau chiar al treilea) consecutiv nu și-a prezentat produsul top la expoziția de ceasuri Baselworld, ci la evenimentul de tehnologie curată CES în Las Vegas. După modelele smart WD-F10 și WSD-F20, care străluceau pe piața electronicelor de consum, în urmă cu doi ani, respectiv anul trecut, Casio într-o conferinţă de presă, care s-a desfășurat în cadrul CES, a strălucit cu două variante outdoor speciale G-Shock Rangeman GPR-B1000, care reușește ca primul să conducă navigatorul GPS – cunoscut ca şi consumator de energie – cu ajutorul încărcării solare.

Noutatea cu disponibilitate așteptată în decursul lunii aprilie a acestui an (până când Casio nu se blochează cu fabricarea) a fost dată cu ocazia serbării a 35 de ani a seriei G-Shock ca și urmașul curat tehnologic a unuia dintre modelele cele mai de succes Rangeman GW-9400. Acela, care are cu acest ceas experiență personală, în acest moment cu siguranță și-a zis, că noul model are mult de lucrat, dacă vrea să se compare cu predecesorul său. Însă trebuie să ne dăm seama, că timpul merge înainte și cu el și abilitățile ceasului. Rangeman GPR-B1000 este de aceea undeva într-un loc diferit. Cum am specificat deja, este primul ceas din lume prin încărcare solară cu navigator GPS, căruia în mod succesiv secundează senzorul cu trei puteri, compus din altimetru/barometru, termometru și busolă. Ca să nu fie prea puțin, între funcțile progresate se află cu siguranță și consumul redus de energie privind conexiunea bluetooth cu smartphone.

Casio G-Shock Rangeman GPR-B1000-1A pe piața CES 2018

Toate aceste lucruri sunt excepționale, aproape SF, dar dacă este vorba de modelele G-Shock, care se află în continuare pe primul rând de dezvoltare în categoria ceasurilor rezistente, considerăm ceva normal, dacă înainte de descrierea detaliată a facilităţilor moderne pentru care Casio s-a stabilit la expoziția CES, pierdem câteva cuvinte despre parametrii și caracteristicile fizice – și în această zonă s-au efectuat schimbări destul de interesante.

Casio G-Shock Rangeman GW-9400 și GPR-B1000-1A

Când ne uităm la ceasul Casio G-Shock Rangeman GPR-B1000 din cauza numărului, vom afla, că este cu adevărat mare. Dimensiunile de 60,3×57,7×20,2 mm, sunt departe de ceea ce, numim ceas pentru purtarea zilnică. Nici greutatea nu este cea mai mică. Aproximativ 142 de grame este mai mult decât suficient. Însă dacă veţi observa că, carcasa este combinată din oțel și rășină poliuterană verificată, care trebuie să ocrotească conținutul său prețios și în anumite situații poate salva vieți la o presiune a apei până la nivelul 200M/20ATM, praf, noroi, șocuri și temperaturi scăzute, ne permitem să susținem, că ați tolera și dacă ar avea cu un milimetru sau un gram mai mult.

Întrucât informația ne permite încărcare fără fir datorită stației de bază furnizate, capacul din oțel de obicei folosit pentru a preveni trecerea pulsurilor electromagnetice, a fost înlocuit cu unul ceramic. Casio prezintă, că un strat de ceramică groasă de 2 mm are o rezistență identică față de șocuri ca și oțelul și de asemenea permite primirea mai bună a semnalului GPS.

Casio G-Shock Rangeman GPR-B1000-1A

Cum este obiceiul la modelele de nivel mai înalt G-Shock, rezistența construcției nu începe și nici nu se termină la carcasă. La situațile grele este adaptată și cureaua ceasului nu a fost uitat nici ecranul LCD. Cureaua ceasului din rășină este datorită rezistenței ridicate amplificată cu fibre de carbon, care ar trebui să se semneze favorabil mai ales sub rezistența la întindere. Ecranul folosit în noutatea GPR-B1000 este inversat, complet grafic (prima dată în seria G-Shock!) și destul de contrastant în diferite condiții de iluminare. Casio a îmbunătățit slăbiciunea panourilor tradiționale din cristalul lichid – redesenarea mai lentă la temperaturi scăzute. Astfel ne putem baza pe ecran, că ne va afișa informațile până la -20 °C. Siguranța lui este stratul din sticlă de safir.

Casio G-Shock Rangeman GPR-B1000-1B

Acum, după ce am trecut de partea exterioară a ceasului, haideți să ne uităm la arma lui cea mai mare: navigatorul GPS, a cărui funcționare ar trebui să fie bazată pe acumulatorul solar (fotovoltaic). Pentru a clarifica lucrurile, Rangeman GPR-B1000 spre deosebire de alte modele G-Shock, cipul integrat GPS cu o frecvență de 1575.42 MHz nu este folosit doar ca un mijloc de sincronizare fără fir, ci și pentru navigarea reală. Însă mai bine sună, că navigarea nu este limitată de menținerea bateriei încorporate, cum este la concurenţă. Casio prezintă, că dacă acumulatorul litiu-ion în timpul turei se epuizează din cauza navigatorului GPS și nu aveți la îndemână un powerbank încărcat, puteți lăsa ceasul să se încarce la lumina solară. Se înțelege, că ceea ce susține producătorul încă nu am putut verifica, dar dacă o să fie adevărat, că încărcarea la lumină într-o zi senină cu soare timp de cinci ore va ajunge pentru 33 de ore de navigare (sau încărcare necesară de o oră va ajunge pentru 4 ore de navigare), astfel turiștii și toți pasionaţii de activități outdoor au de ce să se bucure. Poate că nici nu trebuie să adăugăm, că funcționarea ceasului fără sistemul GPS pornit este menținută de acumulatorul solar fără a fi expus direct la razele de lumină.

Este posibil ca ceasul să fie conectat la smartphone prin intermediul aplicației G-Shock Connected

La fel ca și campionul de sincronizare Gravitymaster GPW-2000 de anul trecut, și GPR-B1000 știe să compare poziția cu timpul actual, dar până acum ca şi unicul G-Shock reușește să transfere aceste informații pe hartă. Utilizatorul își poate definii manual până la 60 de trasee cu informații de timp, dată, înălțimea cu nivelul mării, lungimea/lățimea geografică și presiunea. Astfel ceasul va urmării poziția și traseul în timp real. Unul dintre cele mai importante moduri de folosire a acestei funcții este minimalizarea riscului de a pierde traseul pe drumul înapoi spre punctul de ieșire (așa numită Backtrack).

În memoria ceasului este posibil să salvăm înregistrările despre douăzeci de trasee parcurse și alte infomații detaliate mai ales raportul hărții 2D și 3D, este posibil să o afișăm în aplicația G-Shock Connected pe smartphonul conectat. Pentru oamenii care iubesc fotografierea este pregătită posibilitatea de a adăuga poze la locurile însemnate.

Modelele noi Casio G-Shock Rangeman GPR-B1000 au capac din ceramică

Dacă după citirea rândurilor de mai sus mai interesează pe cineva, Rangeman GPR-B1000 conține și funcția timpului mondial în 39 de orașe, cronometrul de secunde de o capacitate de măsurare 999:59`59„, măsurător de ceas 24 de ore, patru alarme din care una repetitivă și în ofertă este și afișarea grafică a fluxului şi refluxului, fazelor lunare, timpul răsăritului și apusului.

Ambele versiuni ale modelului G-Shock Rangeman GPR-B1000, neagră GPR-B1000-1 și verdele armatei GPR-B1000-1B ar trebui să se vândă cam la 3700 lei.

Sursa: Casio

Adăugă comentariu

Comentarii (2)

Aurelia As dori sa cumpăr acest ceas, unde vad prețul și cum comand? Multumesc.
silviu preda Un ceas deosebit. Sunt foarte mulțumit de el. Master of G Shock.