Ceasul fără dată nu este ceas. Uitați-vă, câte forme diferite poate avea un calendar

Michal Pindura 0 29.10.2017

Ceasul fără dată nu este ceas. Uitați-vă, câte forme diferite poate avea un calendar

Afișarea datei actuale este în ceasurile moderne la fel de importantă precum afișarea timpului exact. În următoarea parte a serialului nostru, cufundat în enigma funcțiilor și proprietăților a unui ceas, ne vom uita la calendar, dar și la faptul cu câte forme diferite de indicații ale datei ne putem întălnii când ne uităm la ecranul ceasului.

Calendarul este o funcție reală de cameleon, care poate prelua asupra sa diferite forme. Practic vă poate oferii totul începând cu diagrama simplă, continuănd cu afișarea săptămănii, lunii, anului, anilor până la simbolurile zodiacale. Hai să ne uităm împreună la cele mai folosite prelucrări de dată în ceasurile de mână din secolul 21.

DATA CLASICĂ

Cu siguranță cea mai răspăndită formă de dată. Chiar și în ciuda afișării dese pe cadran (după arătarea orei este imediat pe locul al doilea) aceasta este o funcție cu o construcție complicată și cu cerințe înalte de precizie la fabricație. Funcția preferată de clienți lucrează pe principiul inelului, care se rotește și are numere aplicate de la 1 la 31. Data corectă se afișează în placa tăiată a ecranului, de obicei situată lăngâ ora trei, patru sau șase. Acest tip de calendar suntem nevoiți să-l reglăm manual la lunile mai scurte de 31 de zile. Una dintre versiunile obişnuite ale datei clasice este tăierea mai mare din deschizătura din ecran, prin care se vede o parte mai mare din inel și în acest mod se văd mai multe numere.Pe data actuală de obicei este îndreptată o săgetuță.

Aşa arată un aparat mecanic obişnuit cu funcţia datei clasice, ETA 2892

DATA CU ACE

Această formă completă și ceva mai elegantă a calendarului este des întălnită, mai ales la ceasurile pentru domnii cu un dizain tradițional. Acest fapt este dat de istorie și de faptul, că data cu ace este mai veche decât alternativa sa cu deschizătura. Data cu ac poate fi prelucrată pe ecranul ceasului asemânător ca și afișarea ceasului în formatul de 24-ore, cu o mică diferență, ca în loc de gradarea cu 24 de părți, este împărțit la 31 de segmente. Deseori sunt combinate acele indicatoarelor de zile într-o săptămână, a zilelor într-o lună și a ecranului de 24 de ore. Această organizare este complicată, de aceea se numește data multifuncțională. și pentru data cu ace este valabilă reglarea manuală în lunile ma scurte (cu excepția calendarelor mecanice veșnice și a calendarelor înainte programate din ceasurile Citzien sau Casio).

Dată multifuncţională cu ace,Festina F16828

DATA MARE

Dacă am lua în considerare doar vizibilitatea datei, data mare descoperită undeva în anii 30 a secolului trecut (tot așa numit Big Date, Grande Date) nimic nu întrece. Cu data mare au experiența cea mai mare manufacturile germane din orașul Glashutte și ceasul cu care sunt dotate – vorbim mai ales de modelele mecanice premiante – sunt foarte scumpe, dar câteodată îl putem găsi și în ceasurile, care funcționează cu baterii. Tehnologia dificilă constă în conexiunea reciprocă a două discuri, care se suprapun parțial sau aproape se ating, unde pe unul sunt inscripționate numere 0-3 și la altul 0-9. Din ele se formează o cifră cu două numere ale datei, dacă sunt reglate corect.

Data mare în prelucrarea ceasurilor Seiko Astron GPS

DATA PANORAMICĂ

Acest tip de calendar este specialitatea mărcii germane Glashutte Original. Nu este vorba despre nimic altceva, decât de altă denumire pentru data mare. Însă principiul de funcționare este un pic diferit – diferența de marea dată este că discurile sunt concentrate cu aceași os rotativ. Domină ideea că, data panoramică (Panorama Date) îmbunătățește claritatea afișării datei. În practică însă nu veţi observa nici o diferență.

Data Panoramă în ceasurile Glashütte Original Seventies Chronograph Panorama Date

DATA-ZI

Cel mai iubit tip de dată, care în afară de ziua din lună, vă informează și de ziua din săptămână. În cea mai mare parte pe ecran descoperim o combinație de numere și de trei litere din prescurtarea denumirii zilei din limba engleză sau franceză, ceea ce arată de exemplu calibrul cronografic legendar ETA Vajloux 7750. La denumirea zilei designerii aparatelor au fost nevoiți să lucreze la insuficiența de spațiu. Cu siguranță și aici se găsesc excepții. Manufactura celebră elvețiană Rolex, în modelele nu mai puțin celebre, a găsit prima loc pentru afișarea zilelor în săptămână, analizând inelul mare, a căriu tăierea este descoperită printr-o deschizătură arcuită langă ora 12.

Una din versiuniile datei Day-Date, Tissot Couturier T035.407.16.051.02

CALENDAR

Prelucrarea datei pentru maximaliști reali. Dacă din orecare cauză nu vă ajunge să vedeți pe ecran data, probabil data cu ziua din săptămână și ați dori să fiți informați privind toate informațile din calendar, această funcție este făcută exact pentru dumneavoastră. Însă adevărul este, că dacă nu luăm în considerare forma digitală de calendar, pentru comfortul și informația completă despre dată, ani, calendarul religios și cine știe ce altceva, sunteți nevoit să plătiți. Propunerea, prelucrarea și probabil corectarea calendarului aparține în mâinile experților și a oamenilor, pentru care este ceasul un mijloc de trai sau iubirea de o viață.

Calendar veşnic în prezentarea modelului IWC Pilots Watch Perpetual Calendar Digital Date Month

CEVA BUN LA FINAL

Ați observat, că unele ceasuri Rolex, dar și Tissot-Race au deasupra datei o sticlă de mărire? Ciclop, cum se numește această excepție (asemânarea cu giganții mitici cu un singuri ochi nu este total accidentală), este descoperirea fondatorului mărcii Rolex Hans Wilsdorf, care foarte mulți ani a căutat degeaba un mod, prin care și soția sa, care a avut probleme cu vederea, să poată citi literele mici din dată. La integrarea unei lupe mici în sticla ceasului l-a ajutat o întămplare accidentală din timpul băii, când o picătură de apă ia picat pe sticla ceasului. Uimit de efectul de mărire, imediat a propus primul ciclop de mărire.

Adăugă comentariu

Comentarii (0)

Date inexistente