Ceasuri sub lupă: Precizia ceasului

Michal Pindura 2 18.04.2018

Despre precizie se vorbește ca și despre privilegiul împăraţilor. A fi punctual nu este doar baza bunelor maniere, dar și o trăsătură notabilă a personalităţii. Pentru asta avem nevoie de un dispozitiv suficient de precis, în cazul nostru un ceas. Aparatele care arată timpul exact evoluau împreună cu omenirea și în aproximativ 3500 de ani de la primul ceas solar au parcurs un drum lung al îmbunătățirii. Cu progresul ceasului a mers mână în mână și efortul constant privind exactitatea. A fi devreme într-un loc stabilit este unul dintre motivele primare, de ce ne cumpărăm ceasul și nu-i de mirare, că unii se uită îngrijorați la exactitatea lor. Cine nu și-ar dori să se laude cu un ceas, care are o exactitate de 99,999998 de procente. Cererea clienților privind exactitate este forța motrică a producătorilor în dezvoltarea aparatelor cât mai exacte.

Ceasurile împărțim în două categorii importante: mecanice și quartz. Diferența construcției lor are efect asupra rezultatului exactității în grade distincte, de aceea le vom descrie separat.

CEASUL MECANIC

Aparatele mecanice (calibre), reglate automat sau manual se compun din micuțele roți dințate, șuruburi miniature și fire mai subțiri ca hârtia. Din această privință este clar, că unirea componentelor în spațiul limitat, astfel încât, ceasul produs să funcționeze exact, este destul de dificilă. Ceasul mecanic de mână mai ales modern cu bulbi de rubin, prin întreținerea corectă, practic poate arăta timpul la infinit.

Testovanie presnosti mechanických hodiniek Rolex prístrojom OrbitaÚkážka priebehu kalibrácie strojčekov značky Nomos

Astfel ce exactitate ar trebui să aștepte proprietarul măsurătorului de timp mecanic? În lumea mecanicii în general aparatul compus din componente mici cu o exactitate de 99,9% este considerat fițos. Însă dacă ne uităm la lucrurile în context cu procentele menționate , abaterea corespunzătoare de 1 minut și 27 de secunde într-o zi este la un ceas luxos absolut inacceptabil.

Exactitatea ceasului depinde de câteva variabile:

Poziția

Datorită gravitație este logic că la ceasul mecanic timpul de referință încetinește/accelerează (așa numită variație), dacă seste pus într-o poziție echilibrată a balansoarului, oscilatorul care determină tactul a fost totuși, pentru compensarea stabilirii gravitaționale, efectuat de producător în poziții diferite. Cu acestea se simulează pozițiile, în care ajunge ceasul în timpul purtării. De acea noaptea dacă vă dați ceasul jos și de fiecare dată îl puneți în altă poziție, dimineața cu siguranță observați diferite deviații.

Certificatul COSC respectat (Controle Officiel Suisse des Chronometres – Institutul testării cronometrelor) verifică în cinci poziții, împreună cunoaștem opt poziții:

1. Cu cadranul în jos
2. Cu cadranul în sus
3. Cu coroana în stânga
4. Cu coroana în dreapta
5. Cu coroana în jos
6. Cu coroana în sus
7. Intermediar cu coroana în sus
8. Intermediar cu coroana în jos

Când pe ceas găsiți marcată reglarea, să zicem în patru poziții, știți că au fost testate în primele patru menționate.

Temperatura

Exactitate influenţează și temperatura mediului. Schimbarea temperaturii dilată și îndoaie multe componente, mai ales balansoarul și firul. Materialele ceasului în prezent sunt în stare de a reacționa la schimbări și de a-și menține viteza pasului și a oscilatorului consistentă. În general temperatura nu provoacă probleme, dar în condițile extreme și cu folosirea reglării simple deviațile vor fi mari.

În tabel este descris nivelul de exactitate al ceasului mecanic de mână.

Ceasul mecanic modern fără certificatul COSC
Cel mai rău scenariu ±10 secunde pe zi, 99,988% exactitate
Tipic ±5 secunde pe zi, 99,994% exactitate
Excelent ±3 secunde pe zi, 99,996% exactitate

 

Ceasul mecanic modern cu certificatul COSC
Solicitat +6/-4 secunde pe zi, 99,994% exactitate
Ideal ±5 secunde pe zi, 99,996% exactitate
Excelent ±1 secundă pe zi, 99,998% exactitate

 

În afară de factorii obișnuiți, inexactitatea ceasului poate fi provocată de mai multe fenomene: magnetismul, înnodarea firului și obosirea totală a mecanismului.

Magnetismul

Ceasurile cu o accelerare bruscă și foarte ridicată (+20 de secunde pe zi) probabil au absolvit examenul destul de greu cu forţele magnetice. Firul magnetizat are puterea de a se strânge într-o spirală mai strămtă, scurtează perioada vibrației și astfel accelerează mișcarea limbii secundelor. Demagnetizarea parcurge prin aparate, fără a se deschide ceasul.

Înnodarea firului

La loviri puternice deseori se ajunge la înnodarea firului, balansoarului. Prin scurtarea firului se ridică cadența oscilatorului cu rezultatul egal ca și la magnetizare. După magnetizare chiar înnodarea este cauza cel mai des întălnită la accelerarea funcționării ceasului. Vestea bună este, că o simplă intervenție a ceasornicarului conduce la reparare.

Epuizarea mecanismului

Surmenarea atinge în cea mai mare parte ceasurile mai vechi de cinci ani. Funcționarea este încetinită, reglarea nu ajută și ceasul nu susține rezerva funcționării – simtomele indică o problemă mai adâncă, care cere un ceasornicar cu experiență. Se recomandă ca un ceas total epuizat, să fie trimis producătorului, el îl cunoaște cel mai bine.

Un ceas proaspăt cumpărat de obicei are nevoie măcar o lună pentru a intra în formă, în acest timp găsește ritmul și ajunge la distribuirea normală a uleiului. Dacă nici după o lună nu sunteți mulțumiți de exactitatea ceasului dumneavoastră, în general pentru un ceasornicar cu experiență există două cerințe nu prea grele: reglarea și echilibrarea.

Detail mikroregulácie "labutí krk" hodiniek Vacheron ConstantinVeniec demontovanej zotrvačky s vyvažovacími skrutkami

Prin reglare se rezolvă funcționarea constantă a ceasului. Un ceasornicar calificat doar strânge/eliberează șurubul reglabil. Prin asistarea aparatelor de măsurare a timpului poate reuși reglarea ceasului în câteva minute. Reglarea este probabil una dintre problemele cel mai des întălnite de ceasornicari.

Ceasurile cu deviția neuniformă  în diferite poziții desori ajută echilibrarea balansoarului. Acest proces este consumator de timp, este necesar ca echilibrarea să fie urmărită și în unele cazuri corectată.

Întreţinerea și intervalele de servis

Echipamentele mecanice, a căror componentele sunt în continuă mişcare, necesită întreținerea regulată. Cum îmbătrănește ceasul, calitatea lubrifiantului din el scade și angrenajul dințat se mișcă încet. Astfel cu siguranță suferă și exactitatea. Îngrijirea ceasului este bine venită și cu ea cu siguranță prelungiți funcționarea ceasului.

Intervalele de control în servis sunt indicate de producător în garanție, după trecerea perioadei de garanție, perfecționiștii vin în vizită la ceasornicari la fiecare 2-3 ani. Desigur se găsesc și astfel de clienți, care aplică regula „ce funcționează, nu trebuie reparat”, însă recomandarea este clară – odată la cinci ani ar trebui să mergeți cu ceasul dumneavoastră la control. Amânarea controlului preventiv în servis poate cauza deteriorarea componentelor prin ridicarea treptată a presiunii în interiorul ceasului. După aceea vă va rămăne doar să plătiți pentru schimbarea componentelor prea uzate. Costurile pentru repararea completă pornesc de la 250 de euro la ceasul mecanic simplu, 450 de euro pentru cronograf, până la câteva mii pentru bucățile cu multe compilaţii.

Întreținerea tipică constă în deschiderea ceasului, demontarea aparatului, curățarea și ungerea componentelor. Prin urmare calibrul este montat, reglat se schimbă sigiliul  și ceasul trece prin testul exactității.

CEASUL QUARTZ

Aparatului de ceas dictează ritmul mișcării quartz cristalul de siliciu, care reglează vibrațiile circuitului oscilator electric. La baza efectului piezoelectric în polurile electrice schimbătoare cristalul vibrează. La temperatura constantă oscilația lui este foarte stabilă. Cristalele de siliciu se pot tăia cu o exactitate mare în așa fel, încât rezonatorul vibrează pe frecvența 32,768 Hz, valoarea ideală de măsurare a timpului exact. Ceasul quartz în majoritatea cazurilor conduce bateria tip buton cu tensiunea de 1,5 volți.

Exactitatea ceasului quartz este în principiu mai mare decât la cel mecanic  și tipic atinge valoarea de  ± secundă pe zi. Diferit de ceasul mecanic, unde exactitatea depinde de mulți factori, cristalul quartz menține, fără a ține cont de vărsta ceasului, valoarea constantă. Desigur polurile magnetice foarte puternice a tomografelor medicinale afectează vibrațiile circuitului oscilator.

Dacă majoritatea aparatelor quartz trece cu uşurinţă de criterile COSC a ceasurilor mecanice, institutul elvețian a creat pentru ele setul de teste individuale care necesită exactitatea de 0,02 s pe zi.

Cerințele financiare a certificatului COSC descurajează majoritatea producătorilor, încât prețul ceasului a crescut dramatic. Poate de aceea își lasă aparatele sale de măsurare a timpului la testare doar Breitling. Aparatele sale compensate cu temperatură ating exactitatea ±7,5 – ±15 s pe an.

De la aparatele quartz putem aștepta valorile asemănâtoare cu cele din următoarele tabele:

Ceasul modern quartz fără certificatul COSC
Cel mai rău scenariu ±2 secunde pe zi, 99,997% exactitate
Tipic ±1 secundă pe zi,99,998% exactitate
Excelent ±0,5 secunde pe zi, 99,999% exactitate

 

Ceasul modern quartz cu certificatul  COSC
Solicitat ±0,02 secunde pe zi, 99,99998% exactitate

 

La avantajele ceasului quartz, în comparație cu cele mecanice, aparține prețul de achiziție mai mic și suma mai mică pentru intervențile în servis mai rare și mai ușoare. Reparațile generale cuprind curățare, ungere, schimbarea bateriei, sigililor și testul de presiune.

Sursa: www.prestigetime.com, wikipedia.org, Vacheron Constantin, forums.watchuseek.com

Adăugă comentariu

Comentarii (2)

Diab Bună ziua!Am cumpărat un ceas quartz Bjorn Hendal Sweden,are întârziere de 4 minute la 24 de ore, puteți sa îmi dați un sfat cum sa rezolv problema? Mulțumesc.
Dorian Buna seara Va deranjez cu o intrebare: Am cumparat un ceas ceramic 33element negru...frumos dar nu i se văd bine acele. As putea cumva sa le schimb sau sa le ...albesc... Aveti vreo idee ...constructiva? Cu stimă