Ceasuri sub lupă: Sticle de ceas, materiale și proprietăți

Michal Pindura 4 17.02.2021

Acrilic, anti-zgârieturi, safir, antireflex, mineral. Toate atributele menționate aparțin sticlei. Mai exact, sticla ceasului. Partea de neînlocuit a fiecărui ceas a trecut prin mai multe etape de dezvoltare. Împreună cu îmbunătățirea designului ceasului, s-au realizat progrese importante prin procedurile și materialele utilizate pentru a realiza protecția transparentă a cadranelor și a afișajelor.

Ceas de buzunar Vacheron Constantin cu sticlă de cristal

Sticlă de cristal

Vechii maeștri ceasornicari au pariat pe sticla de cristal pentru primul lor ceas de buzunar și pentru ceasurile de mână. În acea perioadă, știința și timpul nu cunoșteau o masă mai transparentă, disponibilă în mod obișnuit. Dezavantajul cristalului a fost fragilitatea ridicată și susceptibilitatea la șoc. Ceasul de buzunar avea o protecție sub forma unui capac metalic cu deschidere. Frații lor de la încheietura mâinii au fost ajutați (nu numai în timpul războiului) de o grilă de argint care se suprapunea pe cadran.

Sticlă acrilică

Pe măsură ce practicitatea diverselor „învelitori” s-a învechit, a fost utilă descoperirea unui material sintetic care ar fi trebuit să umbreze sticla în aspecte relevante. Materialele plastice și-au făcut drum spre aplicații din ce în ce mai largi și nu au ocolit zona ceasurilor. Epoca de aur a geamurilor din plastic a fost în anii 1960. Astăzi, dispozitivele acrilice se găsesc mai ales în clasa inferioară sau în ceasurile pentru copii. Acrilatul, cunoscut ca și plexiglas,sau mai complex ca și polimetilmetacrilat, beneficiază în principal de prețul redus, flexibilitatea și atributul de a forma fragmente contondente minimizând posibilele leziuni. Zgârieturile, pe care cu siguranță nu le puteți evita atunci când sunt acrilice, pot fi lustruite relativ ușor. În acest scop se folosesc paste speciale pentru lustruirea materialelor plastice (Displex, Xerapol etc.). Geamurile acrilice moderne și de înaltă calitate pot fi găsite în unele ceasuri de scufundare și militare.

Sticlă minerală

Nu toată lumea este îngrijorată în fiecare zi cu privire la aspectul sticlei ceasului. Inginerii s-au gândit totuși la această situație, ținând cont de disponibilitatea generală. Timpul diapozitivelor minerale s-a maturizat. Este o sticlă clasică, care dobândește proprietățile dorite datorită acțiunii căldurii și a substanțelor chimice. În principiu, obiectivul său este rezistența sporită la zgârieturi. Fizica și faptul că este încă sticlă nu înșeală nici abordarea sofisticată a oamenilor de știință, chiar dacă aceștia au reușit să producă cel mai răspândit tip de sticlă utilizat în prezent în producerea ceasurilor. Producătorii îmbracă uneori sticla minerală cu propriile lor nume - mai ostentative. Seiko, de exemplu, numește lamele minerale îmbunătățite Hardlex (al șaptelea grad de duritate al scării Mohs) și Sapphlex, care este o încrucișare între sticlă și safir.

Etapele producției unui ceas cu sticlă de safir

Zafírové sklíčko

Dacă sticla minerală deține primatul în distribuție, sticla de safir triumfă în dorință. La urma urmei, cine nu ar vrea să se laude cu o bucată de piatră prețioasă și extrem de durabilă. Cu toate acestea, sticla de safir nu este același lucru ca piatra de safir. În medie, o piatră prețioasă de trei centimetri, de obicei având o frumoasă culoare albastră, ar putea fi purtată pe încheietura mâinii de foarte puține persoane și ar fi nevoie de o mulțime de bodyguarzi în jurul ei. Cristalul de safir al ceasului își are originea în laborator și s-a format prin topirea aluminei (Al2O3) în prezența hidrogenului și a oxigenului la o temperatură de 2000 °C. După cristalizare într-o formă de „pară” de corindon, este tăiată și procesată în continuare în forma și dimensiunea dorită.

În cazul sticlei de safir, întâlnim adesea un strat antireflexiv. În funcție de focalizarea ceasului, acesta este antireflex pe una sau pe ambele fețe ale sticlei. În spatele învelișului albăstrui, precum și în spatele safirului sintetic, se află o reacție chimică. Amestecurile transformate în gaz de alumină, fluorură de magneziu și oxid de hafniu transformate la 1800 ° C prin depunere treptată pe suprafața safirului formează un înveliș care reduce reflexiile nedorite. Cristalul de safir pare să nu aibă slăbiciune. Duritate ridicată, zgârieturi invizibile. Aspectul înșeală, safirul este un material relativ fragil, așa că expunerea la un șoc puternic are ca rezultat sfărâmarea în mii de bucăți mici.

Gorilla Glass

Recent, o dată cu lansarea cu câțiva ani în urmă a iPhone-ului, ceasul a primit un nou impuls sub forma Gorilla Glass. Acest produs al companiei americane Corning a câștigat o rezistență de treizeci de ori mai mare decât sticla originală de siliciu prin înlocuirea ionilor de sodiu cu potasiu într-o baie în patru etape. Dacă nu știi despre ce vorbesc, demonstrațiile de rezistență ale Gorilla Glass pe Youtube ar putea fi utile pentru tine. Gorilla Glass prezintă cel mai mare avantaj pentru ceasuri de până acum.

Eu însumi sunt curios în ce direcție vor evolua sticlele ceasurilor și dacă vor mai exista sticle de ceas în viitor. Un lucru este sigur, clienții împing producătorii spre îmbunătățirea și dezvoltarea neobosită în fiecare industrie, ca să nu mai vorbim de posibila dispariție a sticlei de ceas.

Adăugă comentariu

Comentarii (4)

Kate M. Laba diena Prašau ištaisyti klaidas! 1. "Minerálne sklíčko" Kas čia? Kokia kalba parašyta??? 2. Atsižvelgiant į laikrodžio paskirtį, antirefleksinis sluoksnis yra vienoje stikliuko pusėje, arba abiejuose pusėse. Abiejuose??? A BE JO se pusėse!!! 3. Tikras yra tik vienas dalykas, klientai verčia gamintojus nuolat tobulėti bei vykdyti plėtrą kiekvienoje šakoje, tame tarpe ir laikrodžių srityje. Tarp "dalykas" ir "klientai rašomas brūkšnelis!!! T.b. Tikras yra tik vienas dalykas - klientai verčia gamintojus nuolat tobulėti bei vykdyti plėtrą kiekvienoje šakoje, tame tarpe ir laikrodžių srityje.
Anna Prosim o kratku informaciu, kolko by stala vymena rozbiteho sklicka na hodinkach TRIWA, chcela by som zafirove. Vopred dakujem za odpoved.
Mário Chcem Vás poprosiť koĺko by stála výmena sklíčka sa hodinkách festina F20330 ďakujem za odpoveď.
Dimi Traducerea dvs din ceha sau poloneza este neterminata. Prezentarea este interesantă.Așteptăm și alte detalii din lumea ceasurilor.