Cronograful este star-ul între funcții. Aflați cum funcționează și cum poate fi de ajutor

Michal Pindura 0 20.08.2017

Ceasurile de mult nu sunt doar un accesoriu, câruia singura menire este doar de a arăta timpul. Ceasul de astăzi, fără urmă de exagerare este instrument universal, care, nu numai că arată bine, dar este capabil să își ajute proprietarul în situații pentru care până în urmă cu câțiva ani, era nevoie de o gamă largă de echipamente specializate. Acestea sunt gadget-uri moderne și adesea high-tech, cârora avantajele nu le utilizează fiecare.

Cronograful este star-ul între funcții. Aflați cum funcționează și cum poate fi de ajutor

Dacă am vrea să găsim printre zecile de funcții (în cazul ceasurilor mecanice numite complicații) starul care a rezistat ani de zile și totuși este încă extrem de dorit, practic și util, fără ezitare, am arăta cu degetul spre cronograf. Dacă nu știți ce să vă imaginați sub denumirea cronograf, vă vom ajuta: mai simplu de spus, acesta este cronometrul (cu ace) analogic.

IDEE: ați știut că, denumirea cronograf provine din grecescul khronographos, în traducere înseamnă înregiste tim și evenimente?

CE ESTE CRONOFRAGUL?

Inventia genialului ceasornicar francez Louis Moineta din anul 1816 este o funcție a mai multor fețe. În primul rând, este variabil în ceea ce privește forma în care acesta este prezentat pe cadran, și, de asemenea, gata de a servi în sarcini care implică nenumărate determinări exacte a perioadelor de timp.

Mărcile de ceasuri cândva au perceput cronograful ca și o funcție exclusiv pentru bărbați și îl includeau doar în modele de curse și de aviație. Astăzi situația este diferită. Una din caracteristicile cronofrafului este completarea, iar la o prelucrare adecvată și un atrăgător vizual al cadranelor, care se potrivește nu doar în ceasurile destinate pentru încheieturile domnilor. Dacă vă listați oferta bucăților fasion de damă DKNY sau Michael Kors, înțelegeți imediat, de ce cronograful a devenit favoritul designerilor mondiali. Mai adăugăm că, cronograful redă un aspect mai tehnic și unul exclusiv care acționează bine.

ATENȚIE: Cronograful nu este cronometrul. Dacă cronograful este o funcție a ceasului, cronometrul marchează ceasurile cărora precizie a fost verficată de o autoritate certificată , de exemplu cunoscutul COSC (Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres).

CUM SĂ CUNOȘTI UN CEAS CU CRONOGRAF?

În primul rând uitați-vă pe cadran. Dacă o să vedeți pe el două sau trei subcadrane mici (calculatoare), probabilitatea cea mai mare este că, este vorba despre cronograf. Al doilea semn este o pereche de butoane de control lateral , cel mai frecvent pe poziția orei două și patru. Nu vă lăsați păcăliți. Unele modele sunt dotate cu funcția datei multifuncționale la fel au subcadranele și butoanele laterale excepționale. Pentru siguranță observați miciile marcaje- cronografurile au spre deosebire de ei, pe lângă registre doar datele numerice care marchează ceasul în ore, minute, secunde. Un ajutorul poate fi și prezența scarei tahimetrice – despre ea o să vorbim mai jos.

DOXA 160.30.025.02

CUM FUNCȚIONEAZĂ CRONOGRAFUL?

În principiul este astfel- porniți, opriți, ștergeți. Nu este nici o știință. Până nu ne imersăm mai adânc în detaliile de construcție și sărim peste capitolul pe lângă roțile în formă de coloană și ambreiajele de alunecare, ne mulțumim cu teorema scurtă: ceasurile cu cronograf conțin două sisteme de măsurare independente. Unul arată ora curentă și celălalt măsoară perioadele de timp (cronometrează).

TISSOT PRC 200 T055.417.17.017.02 ICE HOCKEY SPECIAL EDITION

Pornirea mecanismului de cronograf se realizează de obicei prin apăsarea unui buton situat deasupra. Prin apăsarea aceluiaș buton măsurătoarea se va oprii. Resetarea timpului cronometrat se face prin apăsarea butonului situat mai jos. Pentru citirea valorii măsurate este necesară calcularea informațiilor referitoare la toate măsurătorile – începeți de la oră și terminați cu secundele, care sunt indicate de acul secundelor central. După cum s-a menționat mai sus, aspectul și structura registrelor poate varia foarte mult, de aceea vă recomandăm să studiați instrucțiunile.

Casio Edifice EQW T640D-1A

CE ESTE TAHIMETRUL ȘI CÂND POATE FI BENEFIC?

Mai ales în modelele cronograf este adesea însoțită de tahimetru ca și funcție suplimentară. Puteți găsi gravat sau marcat pe mezenter, iar misiunea sa este de a vă ajuta cu calculul vitezei la un moment cunoscut și la o distanța parcursă. Tahimetru de la introducerea sa în practică în jurul anului 1811, a servit pe liniile de asamblare ca un instrument pentru înregistrarea vitezei de producție. Măsurarea a fost pornită la începutul misiunii și oprită de îndată ce lucrarea a fost efectuată. Valoarea rezultată, pe care rămânea acul, a exprimat rata medie de producție pe oră.

Schéma fungovania tachymetra

În ceasul modern, tahimetrul, este, de asemenea, utilizat pentru a determina viteza, dar de obicei este o viteză de rulare sau de zbor. Prima condiție pentru măsurarea cu succes este cronograful, care indică secundele cu acul secunedelor central – la cronografurile care funcționează altfel ați căuta scala tahimetrică în zadar.

La tahimetru totul depinde de formula T = 3600 / t, unde T reprezintă numărul de pe tahimetru, t exprimă timpul măsurat în secunde și 3600 reprezintă numărul de secunde pe oră (60 secunde x 60 minute).

Exemplu: călătoriți cu mașina și pe marginea drumului vedeți indicatorul cu kilometri. Lângă într-unul dintre ele porniți cronograful și la următorul indicator îl opriți. Numărul,pe care arată secundarul exprimă viteza dvs.

Explicație: Atunci când distanța specificată exact de un kilometru o parcurgeți timp de 30 de secunde, secundarul se oprește la numărul 120, ceea ce înseamnă că viteza dvs. medie a fost de 120 km pe oră.

Tahimetrul poate fi de asemenea folosite pentru a determina cât lucru sunteți capabili să efectuați timp de o oră. Dacă știți că, ambalarea unui singur pachet durează 40 de secunde, indicatorul se oprește la numărul 90. Dacă nu obosiți sau nimeni nu va deranjat timp de o oră , teoretic, se pot împacheta 90 de pachete.

Sursă: wikipedia.org
Foto: instagram.com/affordablewristtime

Adăugă comentariu

Comentarii (0)

Date inexistente