De ce aparatele ceasurilor se numesc calibre și ce au în comun cu armele de foc?

Michal Pindura 3 15.04.2018

Când vă mișcați într-o anumită zonă mai mult timp, cum noi ne dedicăm ceasurilor (de aproximativ doisprezece ani), anumite lucruri – oricât de interesante ar fi – le luaţi deja ca o chestiune de curs. Pur şi simplu nu le mai dezbateți. Dar, dacă vă uitați la aceleași lucruri pe din afară, ca și o persoană neinteresată, se poate întămpla, să vi se pară ciudate, inadecvate sau de neînțeles. Acesta este și cazul expresiei calibru, pe care majoritatea oamenilor îl asociază cu armele de foc. Însă în domeniul ceasornicăriei această expresie indică aparatul ceasului. Cum s-a ajuns la acest fapt, veți afla în următoarele rânduri.

Diferite calibre de muniție. Vedeți asemănarea cu aparatul ceasului?

Dacă am întreba zece respondenţi aleatorii, ce este calibrul, suntem siguri, că răspunsurile lor nici măcar nu s-ar apropia de ceasuri. Cu siguranță ar vorbi despre diametrul interior al țevii armelor de foc sau probabil despre diametrul muniției. Cine dintre noi nu a auzit măcar o dată în film sau la știri fraza „arma cu calibrul de 9mm” sau calibrul de jumătate de deget? Și una și alta au legătura cu dimensiunea, diferența este doar în unitățile de măsurare – metrice, respectiv imperiale (Britanico-Americane).

În limbajul industriei armamentelor expresia calibru a ajuns datorită „calibrelor” franceze, care provin din cuvântul arab „qalib„ cu care se indicau formele la turnarea gloanțelor. Ca totul să se complice și mai mult, expresia arabă se referă la baza greacă καλαπουσ (kalapous), ce înseamnă copită, după care cizmarii au cusut și încă mai cos pantofii.

Ceasul este mai apropiat de armele de foc, decât pare la prima vedere

Prima apariție a codului calibru în terminologia ceasornicară datează din Organizația elveţiană  a ceasornicăriei de nivel înalt din anul 1715, când maestrul englez Henry Sully (1680 – 1729) la folosit la descrierea mai detailată a formei și compunerii aparatului. Cu trecerea timpului, expresia calibru s-a stabilit la ceasornicari în așa fel, încât treptat s-a format din ea sinonimul pentru numele aparatului de ceas. Legătura dintre industria de armament și industria de ceasuri a devenit expresia calibru datorită diametrului unei anumite părţi urmărite – în special aparatul.

Pentru măsurarea diametrului în linii se folosesc măsurători glisante

Acum, când am explicat când și de ce ceasornicarii au adoptat termenul calibru, câteodată în forma prescurtată cal., hai să săpăm și mai adânc. Ați observat, că unele mărci majoritatea din țările unde se vorbeşte franceză, inclusivi Elveţia, obișnuiesc să calculeze dimensiunea aparatelor în  măsurători exotice, în care se combină numerele și fracțiunile care nu sunt nici milimetri și nici inci? Acestea sunt așa numite ligne (linii). Este vorba despre unități istorice folosite în Franța (și nu doar acolo) până târziu în secolul 18. , când le-au înlocuit unitățile metrice. Dacă doriți să știți ce diametru are ceasul dumneavoastră în milimetrii calibrici, ar trebui să multiplicați linile cu coeficientul 2,2558291 (1mm = 0,443296 ligne), sau puteți să vă ușurați munca cu unul dintre convertorii online.

TIP: linile nu sunt unități de măsură uitate nici astăzi. În Franța se folosesc în continuare la fabricarea nasturilor și la măsurarea panglicelor, care împodobesc pălăriile bărbaților.

Adăugă comentariu

Comentarii (3)

Miru Instructiv! Recunoscător!
Ioan Nu am înțeles mare lucru cu calibrul
Dinu Ce legatura este intre caeas si Aparat ? Dar intre ceacs si calibru.....explicatia e ca si intre melesteu si radar......ce avantaj iti adun liniile,panglicele ,nasturii......la un ceas.....bai fratilor,voi sunteti sanatosi ?