Lunetele ceasurilor nu sunt doar pentru spectacol. Cu toate acestea vă pot fi de folos

Michal Pindura 0 17.06.2018

Okružia hodiniek nie sú iba na parádu. Týmto všetkým vám môžu poslúžiť

Chiar dacă mulți nu știu asta, este un fapt clar. Luneta nu este doar o afacere de design, care are rolul de a face aspectul ceasului special, dar ce este important, până la urmă în multe cazuri, este un element funcţional de neînlocuit. Știți, la câte lucruri vă pote fi de folos?

Luneta este una dintre părțile cele mai simple, dar în același timp cea mai sofisticată a ceasului, care singură de la sine reușește asistarea pe rândul întreg al operaților zilnice. Alte câteva sarcini ale lunetei sunt în stare să servească la combinarea cu alte funcții ale ceasului. Vă ajută cu calculele aviatice, navigare, cu determiarea timpului într-un oraș din cealaltă parte a Pământului și utilitatea își dovedește și la scufundări. Dacă doriți să știți mai mult despre diferite tipuri și motive de folosire a lunetei, dedicați câteva minute următoarelor rânduri.

AFIȘAREA TIMPULUI ÎN AL DOILEA FUS ORAR

Lunetă GMT, Rolex GMT Master Pepsi Bezel

Rolul de ajutor la indicarea timpului într-o localitate îndepărtată îndeplinește luneta de obicei în modelele cu funcția (complicația) GMT. La acest tip de lunetă este evidențiată scala de 24-ore și mișcarea lor este pentru ușurarea treceri dintr-un fus orar în altul posibilă în ambele părți. Până nu cuprinde producătorii boala creației și experimentelor, la astfel de ceasuri echipate, timpul este afișat cu a doua limbă a ceaslui diferită la culoare și la dimensiune, terminată cu un vârf în formă de săgeată.

Călătorii și oamenii care schimbă des fusul orar cu siguranță vor aprecia realitatea, că datorită funcției activate GMT nu este necesară oprirea limbii secundarului și avantajul este și vizibilitatea, până ce limba orei principale în continuare arată același (de acasă) timp.

TAHIMETRUL AJUTĂ LA MĂSURAREA VITEZEI

Lunetă tachimetru, Tissot PRS 516

Are ceasul dumneavoastră cronograf? Dacă da, este foarte posibil, ca pe luneta lor să fie marcată scala cu numere, a căror sensul este la prima vedere neclar. Tahimetrul, cum se numește această funcție complementară, este defapt calculatorul care simplifică calcularea vitezei pe baza distanței cunoscute, care a fost parcursă. Presupunând, că știți, cât de lung a fost traseul parcurs (ideal este 1 kilometru) și  punctul de începere unde aţi pornit cronometrul, atunci după oprirea măsurării limba secundarului va arăta valoarea, care exprimă viteza dumneavoastră în kilometri pe oră.

DATORITĂ LUNETEI DE SCUFUNDARE NU VEȚI UITA SĂ IEȘIȚI LA SUPRAFAȚĂ

Lunetă de scufundare, Certina DS Action Powermatic 80

Luneta de scufundare este de neînlocuit. Pe ora douăsprezece este în majoritatea cazurilor situată marca în formă de triunghi, nu au voie să le lipsească cele cinsprezece minute accentuate și este posibil să fie rotite mai ales împotriva  acelor de ceasornic. Pentru scufundător luneta are sens înainte de scufundare, când știe s-o regleze, cât timp ar trebui să dureze scufundarea și deasemenea la ieșirea la suprafață, când luneta cu ajutorul limbii pentru minute va măsura timpul de care are nevoie pentru decompresie.

Vă întrebați, de ce ar trebui să vă încurcați cu clicurile lunetei ( clicul este fenomenul care ghidează mecanisul de pași), dacă același lucru, dar mult mai elegant reușește cronometrul? Motivul este simplu. Majoritatea ceasurilor nu sunt constructiv adaptate pentru manipularea butoanelor sub apă și pornirea cronometrului s-ar termina cel mai probabil cu intrarea apei în interiorul carcasei.

*Rotirea împotriva sensului acelor de ceasornic este o măsură de siguranță folositoare, care are rolul de a proteja rotirea accidentală a lunetei. Prelungirea accidentală a timpului de scufundare ar avea consecințe fatale, dacă în butelia cu gaz ați avea o cantitate limitată.

CALCULAREA CONSUMULUI DE COMBUSTIBIL? NICI O PROBLEMĂ

Lunetă de logaritmi, Citizen Nighthawk

Între abilităţile lunetei ceasului nu aparțin doar calcule ușoare sau o mică înmulțire. Unele modele aviatice au urcat lunetele interioare la nivelul de legi logaritmice de mulți niciodată înțelese (vă amintiți de bucățile albe de plastic cu mijloc mișcători  și o mulțime de numere), care la introducerea corectă a valorilor pot calcula lucruri la care altfel ați avea nevoie de calculator.  Piloții se pot baza pe ele, dacă nu știu să ghicească distanța parcursă, viteza sau cât combustibil au consumat. De noi vorbim,  pentru îmblânzirea lunetei cu logaritmi este nevoie de antrenament și nervi puternici. Însă, dacă odată înțelegeți cum funcționează, obțineți un ajutor de neprețuit care este mereu la îndemână.

Deasemenea la ceas vă puteți întâlni cu lunete de navigare, a căror părţi sunt punctele cardinale ale busolei și la cele folositoare aparțin și lunetele care au marcate orașele cu timpul mondial. La alte funcții, mai puțin cunoscute și mai rare ale lunetelor interioare aparțin și pulsmetru și telemetru.

Lunetă telemetru, Omega Speedmaster Professional

Primul numit are forma scalei asemânătoare cu tahimetrul și cu ajutorul acului secundar al cronometrului măsoară numărul bătăilor inimii pe minut. Pe principiul vremii lucrează și telemetrul. Dacă în momentul unei întămplări, de exemplu un trăsnet, porniți cronometrul și la auzirea tunetului îl opriți, secundul central a cronometrului va arăta numărul egal cu distanța dumneavoastră de epicentrul furtunii.

Adăugă comentariu

Comentarii (0)

Date inexistente