Quartz sau mecanic? Spargeţi cu noi dilema veşnică a cesornicăriei

Michal Pindura 1 11.02.2018

Quartz sau mecanic? Spargeţi cu noi dilema veşnică a cesornicăriei

Barcelona sau Real Madrid? Aurie sau argintie? Dacă vă gândiţi că, vrem să enumerăm rivalii veşnici, care de ani de zile împart oamenii în tabere neîmpăcabile, aveți un punct de la noi pentru spiritul de observaţie. A începe astfel textul, care o să fie unul confruntabil, nici nu se putea mai bine. Lumea ceasornicăriei are şi ea un Messi şi un Ronaldo. Ei sunt ceasurile quartz respectiv mecanice. A preciza care dintre ele sunt mai bune este, de asemenea, un act suprauman, ca şi cum aţi vrea să daţi un verdict despre Coca Cola sau Pepsi.

Nu intenționăm să ne angajăm a da verdicte finale. Ar fi oare bine asta pentru ceva? Foarte puţin probabil. Consumatorii care iubesc precizia și întreținerea quartzului ar fi greu de convins de avantajele modelelor mecanice. Şi invers, pasionaţilor adevăraţi de ceasoricărie nu are nici un sens să le propuneţi să renunțe la comorile lor ticăitoare, în care lucrează armonios  zeci sau sute de componente faţă de ceasurile conduse de ceva atât de impersonal și superficial ca bateria tip buton. Mai bine ne păstrăm energia şi încercăm să rezumăm caracteristicile ambelor sisteme opuse de ceas astfel încât să putem ajuta oamenii, care încă nu au decis în ce categorie vor să aparţină.

Aparat mecanic cu întoarcere automată (stânga) şi aparatul quartz (dreapta)

Ce veţi afla în următoarele rânduri? O să vă dăm răspunsurile la întrebările precum, de ce ceasurile mecanice sunt mai scumpe decât cele quartz, de ce ceasurile quartz sunt mai precise şi la final  vă vom explica care este diferenţa între modelele automatice şi cele cu întoarcere manuală.

CEASURILE QUARTZ

Popularitatea ceasurilor quartz nu cunoaşte limite. De la prezentarea lor din anii 60. ai secolului trecut, când au intrat pe piaţă cu un asemenea zgomot, ca şi cum în cel mai îndepărtat sat cu câteva zeci de locuitori ar concerta Justin Bieber, se menţin la un top absolut.

A fost o senzație, o invenție neprețuită a inginerilor japonezi. Ceasurile quartz au fost datorită frecvenței constante a încărcării electrice a cristalelor de quartz (de aici numele de quartz), de câteva ori mai precise decât ceasurile mecanice de atunci, ca și cum pentru mecanică nu ar fi o problemă destul de gravă, modelele quartz au fost, de asemenea, rezultatul producției în masă și semnificativ mai ieftine. Totul a mers atât de departe încât să vedem, că în Elveția o serie de companii ceasornicare tradiționale au falimentat ca rezultat al așa-numitei crize quartz cauzate de invazia ceasurilor japoneze în Europa.

Ceasul Quartz Bulova Accutron din anii 60. ai secolului trecut

Ceasurile quartz sunt astăzi aşa de larg răspândite, că au devenit victimele propriei lor dominaţii.  Experții în ceasuri susţin despre ele că sunt doar accesorii de modă care nu au multe de oferit clienților mai exigenți. Noi însă nu le criticăm atât de mult. Deşi ceasurile quartz sunt obişnuite şi le poate cu adevârat permite fiecare, nu înseamnă cu nu sunt de calitate bună. Iată câteva dintre caracteristicile lor tipice:

  • Ceasurile quartz conţin un aparat electronic şi majoritatea dintre ele este conectată la baterie. În ultimele decenii se împing în faţă modelele solare ecologice conduse de energia luminii.
  • Ceasurile cu quartz sunt incredibil de durabile și nu necesită întreținere – valabil pentru aparat, ceea ce nu înseamnă că nu este nevoie să păstraţi ceasul curat. Practic, singura preocupare pentru proprietarul lor este înlocuirea regulată a bateriei. În conformitate cu utilizarea unor funcţii mai exigente (de exemplu, cronograf sau subiluminarea), schimbarea are loc între doi și cinci ani.
  • Ceasurile quartz sunt în general mai precise decât ceasurile mecanice. Deși mecanica foarte bună are o abatere în unități de secunde pe zi, quartzul compensat de căldură va atinge aceeași valoare pentru întregul an.
  • Achiziționarea ceasurilor quartz este o alegere excelentă pentru portofelul d-voastră. Deoarece conțin mai puține componente în mișcare, producția lor este mai uşoară, mai automatizată și, prin urmare, mai puțin costisitoare.
  • Cel mai simplu mod de a afla dacă ceasul pe care îl purtaţi pe încheietură este quartz, este de a observa mișcarea arătătorului secundar. Dacă mişcarea este sacadată, este foarte probabil ca ceasul să fie alimentat de baterie. Dacă mişcarea este fluidă, sunteți un fericit proprietar al mecanicii.

CEASURILE MECANICE

În regulă, acum ştiţi că, modelele quartz au o precizie mai bună, aveţi cu ele minimum de griji şi la cumpărarea lor veţi economisi. Dumnezeule, cine ar mai cumpăra atunci ceasurile mecanice? O să vă miraţi, dar aprecierea mecanicii, care este sinonimul meşteşugului cinstit al ceasornicăriei, este tot mai mare. Acestea sunt doar câteva dintre motivele de ce se întâmplă aşa:

  • Ceasurile mecanice sunt mai valoroase decât ceasurile quartz doar pentru că nu le are toată lumea. Dacă ați face un sondaj între prietenii și cunoștințele d-voastră, s-ar putea să aflaţi, că le cunosc, însă pe mâinile lor predomină cele cu baterie. Nu este o coincidență faptul că marea majoritate a ceasurilor de lux sau high-end sunt doar mecanice.
  • Ceasul mecanic, în locul bateriei, este condus de energia stocată în arcul spiralat, de unde se eliberează treptat. Ele sunt incomparabil mai complexe din punct de vedere structural. Nu este nimic neobișnuit dacă în ele se găsesc 200 sau mai multe componente perfect potrivite. Chiar și cele mai simple aparate sunt compuse din cincizeci de componente. Punerea lor într-o unitate funcțională necesită cunoștințe, simţ și multă răbdare.
  • Ceasurile mecanice necesită întreținere și curățenie aproximativ la fiecare cinci ani, dar dacă le acordaţi atenţie specializată și vă comportaţi în mod corespunzător cu construcția lor complicată, acestea vă vor putea servi în siguranță mai multe decenii. Deseori se întămplă ca, ceasurile mecanice să fie moştenite din generație în generație, similar cu inelele de logodnă și bijuteriile de aur. Chiar, nu va lăsat unul moştenire bunicul?

Ceasurile mecanice în funcţie de modul în care îşi dobândesc energia sunt împărțite în automatice și cu întoarcere manuală.

Ceasul mecanic Tissot Chemin des Tourelles Squelette T099.405.16.418.00

Ceasuri automatice

Ceasurile automatice se mai numesc uneori cu întoarcere automată. Pentru întoarcerea arcului nu este nevoie de altceva decât să purtaţi în mod regulat ceasul pe mână. Restul depinde doar de competenţa rotorului cu greutatea distribuită excentrică. Acesta începe să se rotească la fiecare mişcare a mâinii şi astfel asigură necesitatea de energie pentru funcţionarea ceasului. Din asta reiese că, dacă ceasul nu este purtat rotorul nu se mişcă şi ceasul se va opri. Asta nu se va întămpla imediat după ce daţi jos ceasul de pe mână. Arcul întins complet are destulă energie ca ceasul să funcţioneze normal încă câteva zeci de ore. Rezerva obişnuită de funcţionare la ceasurile moderne este între 30-80 ore.

Ceasurile cu întoarcere manuală

Aceste ceasuri sunt pentru adevăraţii cunoscători de ceasuri care reuşesc să savureze ritualul întoarceri ceasului. Proceasul întreg de întoarcere este rapid, nu durează mai multe de un minut. Tot ce trebuie să faceţi este să rotiţi coroana în sensul acelor de ceasornic până nu o să simţiţi rezistenţă. În acel moment ceasul este întors şi pregătit pentru purtare. Perioada între întoarceri depinde de capacitatea arcului şi modul în care este utilizată energia. Unele ceasuri este nevoie să fie întoarse în fiecare zi, alte reuşesc să funcţioneze câteva zile fără a se opri.

Deci? Ştiţi care categorie o să întăriţi? O să fie quartz sau mecanică? Ne vom bucura dacă ne scrieţi decizia d-voastră în comentarii aici pe blog sau pe Facebook.

Adăugă comentariu

Comentarii (1)

TRAIAN Salut ! Mai există pe piața dau se mai fabrica acum mecanisme quartz cu miscare lina la secundar , ma refer la mișcarea pas cu pas caracteristica ceasurilor mecanice sau automatice de mână , buzunar , nu cele cu mecanism perete ,exista la noi in Romania si sub ce marci ? Foarte puține informatii pe Internet ! O zi bună !