Reglajul ceasurilor mecanice. Când poate fi de folos?

Michal Pindura 1 22.10.2017

Rapport London Evo 4 Black

Poate fiecare dintre noi, care cu trecerea timpului și cu dezvoltarea propriei obsesii pentru ceasuri a trecut de pe ceasurile quartz la cele mecanice, cu siguranță a căutat răspunsul la întrebarea, dacă nu ar fi bine să-și procureze pentru comoara sa ticăitoare un reglaj.

Dacă vă gândiți, să vă cumpărați un ceas mecanic cu un reglaj automat sau manual și încă nu sunteți hotărăt în ce direcție s-o luați în lumea aparatelor ticăitoare, poate că sunteți pentru echipamentele, care sunt în stare să mențină ceasul în funcțiune chiar și atunci, când nu-l purtați, sau din cauza unor motive nu puteți să-l purtați, respectiv nu vreți să le reglați, nici nu v-ați gândit. Suntem chiar siguri, că după ceva vreme le veți căuta și veți căuta răspunsul la dilema – am nevoie sau nu am nevoie de reglator?

Când cineva vine la noi și ne întreabă de reglaje (winder), înțelesul și beneficile lor, de obicei ne oprim între următoarele două afirmații:

1. CEASUL SUFERĂ, DACĂ STĂ

Este indiscutabil, deoarece ceasul mecanic este în așa fel adaptat, încât să fie purtat mereu. Chiar dacă din prima clipă vi se pare ilogic, uleiul și lubrifiantul tare, cu care sunt unse componentele din aparat, le este benefic, dacă nu se oprește mecanizmul ceasului. Acest lucru este asemânător cu faptul, când mecanicii încearcă să vă convingă, că staționarea pe timp îndelungat a mașinii dumneavoastre în garaj o strică.

2. FUNCȚIONAREA CONTINUĂ UZEAZĂ COMPONENTELE

A doua părere despre reglaje, diametral diferită, se referă la remiterea comfortului proprietarului de ceas mecanic. Se spune, că aceștia cumpără winder de aceea, ca să nu trebuiască să-și aducă aminte, că după o perioadă de timp ceasul lor trebuie reglat și astfel să evite reglarea orei și a datei. Acest comfort și menținerea ceasului în permanență, după părerea unor persoane duce la o uzare peste măsură a componentelor și astfel duce prea des la servis.

Orbita Sempre

UNDE ESTE ADEVĂRUL?

Ca de obicei undeva la mijloc. Cu siguranță suntem de acord cu faptul, că atunci când ceasul nu este purtat zi de zi, ar trebui să-i fie asigurată funcționarea continuă. Calibrul mecanic chiar conține unsuri, fără de care nu ar putea funcționa. Desigur există și câteva excepții în forma conceptelor a câtorva dintre exemplare de ceasuri scumpe, care se descurcă fără unsuri, dar sunt atât de puține și atăt de scumpe, încăt în acest articol nu le vom lua în considerare. Pe scurt, trebuie unse. Iar ungerea ideală este ungerea egală. În cazul că ceasul nu merge, uleiul se așează și se poate întămpla ca acestea să înceteze să-și îndeplinească obligațile. Cu purtarea regulată sau prin plasarea ceasului în regulator este menținută distribuția regulată a lubrifiantelor și este foarte adevărat, că vizitarea celui mai apropiat ceasornicar nu va fi provocată de problemele ungerii componentelor mișcătoare din aparat.

Paul Design The Gentlemen 8

Pe cealaltă parte, pe baza experienței și a declaraților de la clienții noștri, ne permitem de a susține, că reglajele sunt mai degrabă mijloacele de a ne mării comfortul, decât necesitatea urgentă. Cunoaștem cazuri, când un client și-a procurat un reglator, dar după o perioadă de timp a încetat să-l mai folosească. De ce? Simplu, deoarece a creat cu ceasul său o legătură, care devine mai puternică cu fiecare reglare. Până nu încetați să vă uitați la ceas ca la o mașinărie care arată timpul (ceea ce se întămplă foarte des la modelele excelente) și începeți să le admirați – păstrarea valorilor sau dovada îndemănării ceasornicarilor, este foarte posibil, că la un reglator nici nu o să vă gândiți.

Buben&Zorweg Collector 32 Deluxe

Dacă sunteți siguri, că reglarea manuală regulată, nu este pentru dumneavoastră ceea ce vă doriți, sau aveți acasă o mare colecție de ceasuri, reglajele vă putem doar recomanda. În magazine vă puteți alege modele, începănd cu cele mai simple pentru un automat, winder pentru ceasuri cu reglaj manual și modele cu rotație pe mai multe axe, până la cele mai excepționale, cu seife încăpătoare, dulapuri combinate de la firmele Dottling sau Buben & Zorweg, care în camera dumneavoastră de oaspeți va înlocui mobila luxoasă.

Nu am expus destule părți pozitive a reglajelor. Mai avem însă, încă un plus asigurat. Se referă la ceasuri cu mai multe complicații, cum ar fii calendarele veșnice sau funcțile astronomice sofisticate. Aveți așa ceva acasă sau doriți să vă cumpărați? Pentru dumneavoastră sunt reglajele total nefolositoare. Reglarea acestor măsurătoare de timp este destul de grea și deseori un proces îndelungat, în unele cazuri speciale este necesară chiar trimiterea ceasului la producătorul său. Și asta, cum considerați și dumneavoastră, nu este ceva ce a-ți dori să urmați de fiecare dată când se oprește ceasul.

Adăugă comentariu

Comentarii (1)

Luiza Buna ziua, Poate ma puteti ajuta. Am un ceas Doxa foarte vechi (cca.60 de ani) carenu mai functiona si l-am dus la un ceasornicar din cartierul meu. A inceput sa functioneze, dar o lua inainte/ramanea in urma cu 15 min./zi. A spus ca s-a rezolvat problema, dupa ce l-am dus de cateva ori la el. Acum, in prima zi a luat-o inainte cu 10 min. si in urmatoarele 2 zile cu cate 5 min./zi. Ce credeti ca re ? se poate ca acest ceas sa mearga bine, cum mergea inainte de a se opri ? Multumesc anticipat pentru un sfat!