Vreți să vă cumpărați un ceas? Vă vom oferi câteva sfaturi, cum vă puteți alege cel mai potrivit pentru dvs.

Michal Pindura 0 15.02.2017

Vreți să vă cumpărați un ceas? Vă vom oferi câteva sfaturi, cum vă puteți alege cel mai potrivit pentru dvs.

Acest articol pregăteam de mult. Și-a cerut o pregătire mai complexă. O pregătire pe care nu ar trebui sa o subestimeze niciun om care vrea sa-și cumpere un ceas de mână. Dacă aparțineți de cei care nu se prea pricep în lumea ceasurilor şi termenii cum sunt cronograf sau cronometru nu prea înțeleg, vă vom ajuta. Vom specifica avantajele si dezavantajele mai multor tipuri de ceasuri, vom specifica cele mai cunoscute stiluri, funcțiuni, caracteristici… vom vorbi despre tot ce este necesar, la ce trebuie sa va gândiți când vă alegeți și când cumpărați acest accesoriu. 

Mai jos găsiți un ghid complet despre ceasuri de bărbaţi – toate informațiile veți găsi intr-un loc, explicate și ușor de înțeles. 

MECANISMUL CEASULUI

Când o să vă documentați mai mult despre ceasuri veți ajunge mai repede sau mai târziu în contact cu cuvântul mecanismul (sau calibru). Mecanismul este cea mai importantă parte a ceasului și de el depinde, cât de precis va fi ceasul și ce va oferi din punct de vedere al funcționării si al confortului. Mai bine spus, mecanismul este inima si creierul ceasului.

În mod normal există 3 tipuri de mecanisme: mecanice (manuale), mecanice (cinetice) si quartz. Acum vom prezenta diferențele între ele, avantajele si dezavantajele lor.

CEASURI MECANISM MANUAL

Mecanismul manual al ceasului conține un arc de acționare – adică o bucată de metal spiralată, care trebuie să fie întors prin rotația coroanei pentru a funcționa ceasul. Imediat după ce este arcul bine tras, mecanismul se pune în mișcare și va funcționa până când arcul nu va ajunge la locul ei – până când nu va emite toată energia stocată. Majoritatea arcurilor în mecanism au lungime între 20-35 de cm. Cu cât este mai lung arcul, cu atât este mai mare rezerva de mișcare (perioada între două rotații). 

Nu toate ceasurile manuale sunt identice. Când vă alegeți ceasul acordați mai mare atenție la detalii si la nivelului măiestriei. De asta depinde, cât de precis si de încredere este ceasul.

Avantajele mecanismului manual al ceasului:

• nu are nevoie de baterie

• spre deosebire de ceasuri quartz mișcarea secundarului este foarte fluentă

• acest ceas are un suflet – are nevoie de multă inginerie si de lucru manual

Dezavantajele mecanismului manual al ceasului:

are nevoie de întoarcere periodică, cam odată la două zile, sau se recomandă în fiecare zi.

din cauza numărului mare de pinioane si pieselor sensibile este mai fragil la utilizare

ceasul este sensibil la lovituri, la efectele câmpului magnetic care îl pot de defecta 

nu este foarte precis. Ceasul bine fabricat din punctul măiestriei este capabil sa mențină precizia la un nivel de marjă de eroare de o secunda pe zi, cu vârsta și cu cât este utilizat mai mult precizia scade. Dacă insistați pentru o precizie înaltă, mai bine este sa optați pentru modele quartz.

este mai scump. Se poate face rost de astfel de ceas la un preț în jur de 100 de €, dar in mod normal prețul lui este cu 500 % mai mare

CEAS MECANISM AUTOMATIC

Este un ceas foarte bine construit cum este si ceasul manual, dar în loc de rotația coroanei obții energia prin mișcarea rotorului cu distribuția greutății excentrice. Pentru a se pune în mișcare se folosește mișcarea mâinii sau încheieturii, unde este pus ceasul. Este suficient să umblați, sau să faceți orice mișcare cu mâna respectivă, ca să se pună în mișcare și să se mențină așa.  Îi merge aproape fără ajutor – de aceea se numește automat (auto-rotație).

Ceas automat TISSOT LE LOCLE AUTOMATIC T006.428.36.058.01Ce se întâmplă, dacă este un exces de mișcare și arcul ceasului este mereu întins? Nimic, ambreiaj de alunecare, care este încorporat în fiecare mecanism automat asigură, că mecanismul de întoarcere nu se va defecta.

Dacă nu aveți ceas mecanic pe mană, este indicat sa-l puneți în echipamentul numit „Cutia întors ceasuri” (winder). Este un echipament mic, care ține ceasul intr-o mișcare rotativă, sau în altă mișcare.  Ajută echipamentul care se poate lubrifia permanent și dvs. nu va trebui mereu sa setați ceasul oprit. 

Avantajele ceasului cu mecanism automat:

• la fel nu are nevoie de nicio baterie

• nu trebuie sa-l întoarceți periodic (dacă doriți puteți, nu i se întâmpla nimic)

• secundarul se mișca foarte fluent

• ceas mecanic este prețios

Dezavantajele ceasului cu mecanism automat:

• sensibil și necesită utilizare mai sensibilă

• probabil veți investi în cutie de întoarcere, care va ocupa spațiul pe noptieră

• este mai imprecis

• este mai scump

CEASUL QUARTZ

Dacă nu doriți sa fiți limitat și să vă ocupați cu o atenție mai mare pentru mecanism ,,Ceasul quartz”  este o alegere potrivită pentru dvs. Este extraordinar de precis si la un preț accesibil.

Funcționează cu ajutorul unei baterii mici (sau printr-un acumulator re-încărcabil). Asta transmite energia către oscilator mai mic din cristal din cuarț, care începe să vibreze 32768 de ori pe secundă. Vibrațiile cristalului sunt prin circuite electrice si prin pinioane transmise până la secundar. Deoarece funcționarea ceasului quartz este asigurată prin impulsuri electrice, mișcarea secundarului este sacadată – sărită.      

Diferențele între aparatul mecanic și quartz sunt clare.

Modelele quartz conțin mai puține componente de mișcare, ceea ce produce ca nu necesită întreținere (în afară de schimbarea bateriei), sunt precise si în comparație cu ceasuri mecanice sunt mai fiabile. De aceea majoritatea ceasurilor de sport sau ceasurilor outdoor sunt quartz. 

Avantajele ceasului quartz:

• este cel mai precis

• nu este greu de întreținut și de manipulare

• este rezistent

• în majoritatea cazurilor prețul este accesibil

Dezavantajele ceasului quartz:

• ceasornicul sare

• este mai puțin ,,romantic” – nu are caracter, istorie, si măiestria ceasului mecanic

FUNCȚIUNI ȘI COMPLICAȚII

Există ceasuri, care vă arată doar ceasul. Și sunt si așa, care în afară de ceas, minute și secunde oferă prin funcțiunile lor diverse și alte informații utile. Spus mai clar, despre ceasuri quartz vorbim despre funcții, despre ceasuri mecanice despre complicații.

Dar in principiul sunt tot la fel.

Cele mai cunoscute funcțiuni sunt – data multifuncțională, afișează ziua în lună și ziua în săptămână, alarmă, fazele lunii (lunare), indicatoarele rezervei de mișcare și speciale – luxoase la modelele mecanice, repetiții – sunete de alertă în anumit interval de timp.

Există și cronograf (cronometru). Este un sistem de măsurară timpului, independent, separat și scopul lui este măsurarea perioadelor de timp. Îl identificați după două sau trei cadrane mici care sunt plasate pe cadranul principal al ceasului. In mod normal îl sesizați și prin plasarea butoanelor laterale. Acele de sus sunt destinate pentru pornire și oprire. Acele de jos sunt pentru a șterge datele măsurate. 

Ceasul cu cronograful și cu tahimetru Certina DS Podium CERTINA C034.417.11.057.00La anumite modele cronograful este suplimentat pe cadran cu scara tahimetrului. Utilizarea simultană a cronometrului și a tahimetrului permite în cazul în care se știe distanța parcursă să se calculeze viteza, sau consumul, de ex. în mașină sau în avion.

Mulți oameni confunda cronograful cu cronometrul. Denumirea este asemănătoare, dar fiecare prezintă altceva. Despre cronograf am vorbit, acum urmează cronometru. Cu aceasta denumire, nu cu funcțiunea ne putem întâlni la ceasuri care sunt foarte precise si precizia lor a fost verificată de un institut meteorologic renumit. Cel mai cunoscut institut este biroul elvețian Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres (COSC ), care acordă certificate ceasurilor, care în teste de termen lung obține rezultate excelente în precizia funcționarii. La categoria ceasurilor mecanice este precizia în marja de eroare +6/-4 secunde pe zi, în categoria ceasurilor quartz ±0,02 de secunde pe zi.

În ceasuri moderne, putem întâlni o gamă largă de funcții. De la cele mai simple până la cela mai complicate. Mecanice, sau cele cu senzor. Depinde numai de dvs. de ce aveți nevoie sau ce doriți să aibă ceasul dvs. Cert este că ceasurile elefante au tendința să fie mai modeste din punct de vedere al funcționalității și acele ceasuri mai lejere sau sport sunt dotate cu mai multe funcțiuni.

STILUL CEASULUI

Ca și funcțiile și stilul ceasului este așa de variabil că s-ar putea scrie o carte. Noi ne vom orienta spre cele mai importante stiluri de design în gama de ceasuri de barbari, care sunt date prin caracterul lor și pentru ce fel de ocazie sunt destinate modelele respective. După ce vom renunța la stiluri exotice și la anumite stiluri puțin întâlnite ne vor rămâne doar aceste cinci: de costum, field (de tranșee), rezistente la apă, pentru piloți, Racing (de curse).

CEAS DE COSTUM

Aceasta subcategorie de ceasuri  s-a născut la începutul secolului al XX-a. Inițial servea barbarilor, care au mutat ceasurile din lanțuri si din buzunare pe mană. Ceasuri de costum, sau modelele dress sunt simple din exterior și la funcții, cu un design curat  și neted. Nu le merge de efect, nici să atragă atenția spre  proprietarul lor. Important este să completeze vestimentația formală.

Ceas de costum bărbătesc Bering 13738-564 

Proprietățile ceasului de costum

Dimensiuni: tipic subțire, să nu ocupe spațiul sub mâneca cămăși, cu diametru mai mic (până 41 de mm)

Carcasă:  poate fi rotundă, dreptunghiulară, pătrată sau sferică. Cutia Premium este fabricată din metale prețioase.

Cadran:  cu cât este mai simplu, cu atât este mai bun. Este valabil pentru suport și pentru indexuri și acele ceasului.

Curea: în 90% de modele este din piele, dar sunt disponibile și din oțel și curele mai moi

Funcție:  cel mai mult data și afișarea fazelor lunare

Când se poartă:  cum se presupune și din denumire, ideal se poartă cu un costum și cu ocazia festivităților. Nu se potrivește la blugi și la tricouri.

Exemple de ceasuri de costum

Piaget Altiplano

Zenith Elite 6150

Bering 13738-564

Skagen SKW6281

Tissot Bridgeport

FIELD – CEAS DE DE TRANȘEE 

Acest ceas a apărut din modelul folosit în timpului primului război mondial – din așa numit ceas de tranșee. În timpul războiului era folosit de soldați si operativii, care trebuiau să coordineze atacuri ziua și noaptea. De fapt este un ceas sport de bărbați cu un aspect exterior militar, este masiv, funcțional, dar și așa arata bine.

Proprietățile ceasului Field

Dimensiuni: mai mic sau mijlociu. Un ceas mare ar încurca în tranșee

Carcasă: tipic din oțel inoxidabil, sau din titan

Cadran : ușor de citit, cu cifre mari și cu prelucrare constantă (index alb pe suprafață neagra, sau invers)

Curea: din piele sau din textil. Metalul ar fi prea greu, s-ar zgâria.

Funcții: niciuna, sau numai data

Când se poartă:  acest ceas este cam universal, se poate purta la orice activitate și intr-o zi normală. Se poate combina cu tricouri, geci sport și cu uniforme. Modelul Field este cel mai potrivit pentru bărbați care nu se simt confortabil in costum.

Ceas Field Luminox ATACAMA FIELD DAY DATE 1925 

Exemplu de ceas Field

Tudor Heritage Ranger

Rolex Explorer I Ref 1016

Timex Weekender

Seiko 5 SNK803K2

Luminox Atacama Field Day Date 1925

CEAS REZISTENT LA APĂ

Împreuna cu modelul Field probabil cel mai tipic stil al ceasurilor, folosit de bărbați orientați spre sport. Pentru popularitatea lui trebuie sa mulțumească domnului James Bond. De la episodul cu personajului negativ Dr. No a avut agentul 007 pe mană ceasuri cu modelul rezistent la apă de la Rolex sau Omega.

Acest ceas este construit pentru contact cu apă mai adâncă, dar aspectul atractiv ,,rezistent la apă” a fost preluat și de modelele moderne, pa care nu este indicat să le luați cu dvs. în apă. Designul de  inspirație ,,diver” al ceasului este cu noi aici deja de la 1930, când a fost prezentat unul din modelele real rezistent la apă Rolex Oyster. În anul 1950  René-Paul Jeanneret, membru al conducerii Rolex și scufundător înrăit, și-a stabilit, că ar fi bine să se creeze un ceas cu un aspect sensibil, pe care nu ar trebui sa lase înainte de scufundare pe mal. Nu a trecut mult timp și pe piață a ajuns modelul din care au pornit toate modelele actuale pentru ceasuri rezistente la apă – model Submariner.

Parametrul absolut cheie al acestui ceas este o rezistentă mai mare la apă. Minimum nivelului al rezistentei la apă este 100 de m/ 10 ATM, dar ca un nivel acceptabil se consideră rezistenta de la 200 de m/20 ATM.  Deoarece acest ceas este construit să fie rezistent la apă și să fie folosit la scufundare (în apă dulce și sărată), materialele folosite trebuia să fie acomodate. În primul rând oțel 316L, numit inoxidabil, titan si încă tot exotic bronzul. Carcasa ceasului rezistent la apă poate fi fabricată și din mai multe polimere – ne arată de exemplu Casio in seria G-Shock, dar acest ceas nu are mult în comun cu caracterul tipic al ceasului rezistent la apă.

Ceas de bărbați rezistent la apă Certina DS Action C032.410.11.041.00Proprietățile ceasului rezistent la apă

Dimensiuni: mediu, dar mai mult mai mari

Carcasă: O trăsătură specifică ceasului rezistent la apă este întoarcerea într-o singura direcție a mezenterului cu o scară de un minut. Asta permite scufundătorului să afle, cat timp a stat în apă și cat timp trebuie să stea în camera de decompresie. Când intră scufundătorul în apă, setează mezenterul să fie acul pe cifra 0. Ceasul rămas va calcula ușor pe scara de un minut afișată pe mezenter.

Cadran: în orice situație – și în apă murdară este ușor de citit,  cu numerele arabice luminescente și cu un index peste medie. Cadranul este protejat de o sticlă groasă din safir sau din mineral.

Curea: forța de tracțiune din oțel (curea segmentată) cu posibilitate de prelungire rapidă – așa-numită extensie de scufundare.

Funcții: niciuna, sau numai data

Când se poartă: luând în considerare că este vorba de ceas metalic de bărbați si aspectul lui are o istorie interesantă, este un accesoriu multifuncțional și tot așa un instrument. Se poate combina cu vestimentație sport, cu vestimentație pentru timp liber și nu va fi deranjant nici cu o vestimentație mai formală. Uitați-va la James Bond, el purta acest ceas si la costum.

Exemplu de ceas rezistent la apă

Rolex Submariner

Seiko Prospex SRP639K1

Blancpain Fifty Fathoms

Certina DS Action C032.410.11.041.00

Vostok Europe Almaz NH35A/320A258

CEAS DE PILOȚI

Ceasurile au fost legate cu aviația întotdeauna. Dar unul dintre modele ceasurilor destinate strict pentru piloți au fost proiectate și fabricate de ceasornicarul Louis Cartier pentru prietenul său, pilotul brazilian Louis Santosa-Dumonta în anul 1904.

De-a lungul anilor în ceasul, căruia elementul principal este aerul, s-a stabilit complicarea cronografului. Cine nu ar cunoaște modelele iconice ale Breitling. Aspectul lui modern duce în el o parte din moștenire in anul 1930, când s-au implementat cronografele de la această firmă elvețiană în bordurile avioanelor din cadrul forțelor aviației regale al Marii Britanii Royal Air Roce. Cu ajutorul lui piloții puteau stabilii viteza zborului, consumul și distanța parcursă. În anii 40 secolului trecut s-a mutat din bord pe încheietura mâinii datorita modelului Breitling Chronomat – punct de pornire pentru piloți actuali.

Spre deosebire de alte stiluri de bărbați, ceasul de piloți nu are un aspect stabilit. Modelele individuale pot fi diverse. Importanți sunt parametrii și proprietățile specifice.

Ceas de piloți Seiko Solar SSC425P1 

Proprietățile ceasului de piloți

Dimensiuni: mijlociu sau mare

Carcasă: materialul nu decide, forma aproape mereu rotundă

Cadran: proiectat pentru a se calcula fără probleme datele necesare și în cabina unde este întuneric. Cadranul este simplu, cu numere arabice sau romane mai mari, pe un substrat negru și luminat.

Curea: des din piele, dar nu este o condiție. Cureaua este mai lungă, ca să se închidă și pe mânecă jachetei de piloți

Funcții: data și uneori cronograf cu tahimetru.

Când se poartă: pentru aspectul lui lejer și sport se poartă cel mai des cu îmbrăcăminte neformală. La cravată și la stil elegant nu se potrivesc.

Exemple ceasului de piloți

Omega Speedmaster

Citizen Radio Control AS4025-08E

Breitling Navitimer

Seiko Solar SSC425P1

IWC Fliegeruhr

RACING – CEAS DE CURSĂ

Mașinile si ceasurile au multe în comun din ani 30 secolului 20. Existenta lor reciprocă este logică – în curse timpul este acel aspect care decide dacă s-a câștigat sau s-a pierdut. Unu dintre primii care a decis să îndeplinească cerințele piloților de curse a fost Rolex prin ceasul interior de bord Oyster.

Standardul pentru ceasul Racing, așa cum îl cunoaștem acum, este creația altei mărcii elvețiene TAG Heuer. Ea a fost care a implementat cronograful împreună cu tahimetru. Între ani 30 și 40 producea TAG Heuer cronograful pentru piloții Luftwafee-nului German, dar din anii 40 s-a re-orientat la cursele de pistă, unde ajuta piloții sa măsoare viteza și traseul parcurs. Perioada de glorie a cronografului TAG Heuer a pornit filmul Le Mans din anul 1971, unde modelul Monaco 1133 a apărut pe mana legendarului Stev McQueen.

Ceas racing TISSOT PRS 516 T100.417.16.051.00 CHRONO QUARTZ 

Proprietățile ceasului de curse

Dimensiuni: mijlociu sau mare

Carcasă: concepută în așa fel, să reziste greutăților în cursă de mașină, în mod normal fabricată din oțel

Cadran: spațios cu numere arabice clare, des în culori constante (negru, alb, roșu). Nu are voie să lipsească registrul de cronograf și pe corp este ,,obligatorie” scara tahimetrului.

Curea: de piele sau din metal, nu exista restricții

Funcții: cel mai important este cronograf și mult mai puțin importantă este data

Când se poartă:  ceas racing are tendința să fie mai strălucit și mai încrezător în forțele sale în comparație cu ceasul rezistent la apă sau de piloți. Design îndrăzneț îl face potrivit să fie purtat într-o zi normală sau la întâlniri neoficiale.

Exemplu ceasului racing

TAG Heuer Monaco 1133

Seiko Sportura SNAF37P1

Tissot T-Sport PRS 516 T100.417.16.051.00

Chopard Superfast Chrono

Timex Intelligent Fly-Back Chronograph

DIMENSIUNILE CEASULUI

Un factor care nu ar trebui să fie în momentul alegerii unui ceas numai la număr, este dimensiunea. Ceasul pe mănă nu are voie să arate deranjant. Dacă aveți încheietura mai subțire și alegeți un ceas de mână mare va fi bătător la ochi și va crea un aspect necorespunzător; un ceas prea mic pe o mană mai solidă va crea o impresie că purtați modelul de femei. Și asta probabil nu ar vrea nimeni.

Comparația dimensiunilor ceasului Doxa și Diesel 

Regula nescrisa este, dacă este încheietura dvs. diametru 15 – 18 cm, ar trebui să alegeți ceasul cu dimensiuni de la 38 până la 42 de mm. În cazul in care încheietura dvs. este mai groasă, veți face bine dacă alegeți dimensiunea 44 sau 46 mm. Cel mai bine decideți dacă vă este bun ceasul respectiv dacă o să vă orientați vizual și veți judeca bine. Vă puteți sfătui cu rudele dvs. cu prietenii și lăsați să-și spun părerea și vânzătorul din magazinul unde cumpărați acest ceas.

Sunteți convins că ceasul mare este mai bun? Atunci luați-l. Aveți la dispoziție o gamă foarte largă de modele cu dimensiuni 50, 55 și 65 de mm, pe care producătorii lor (de ex. Diesel, Police sau Vostok Europe) le-au creat cu atenția la ostentație și sa atragă atenția.

PREȚUL CEASULUI

Imediat după ce alegeți tipul mecanismului, stilul, sau funcțiile pe care ar trebui să aibă ceasul dvs. veți da de o dilemă, ce sumă să investiți in ceas. Dacă veți vedea la Rolex suma de 10000 de € și la TAG-Heuer 5000 de €, probabil o să vă gândiți dacă merită să plătiți așa sumă și dacă nu vă vor ajunge modele mai ieftine de la Casio, sau la un preț și mai convenabil Timex sau puțin mai scump Tissot.

Răspunsul este mai complicat. Mult contează ce considerați că este un preț accesibil și ce este pentru dvs. un lux exagerat. Ca să complicam și mai mult această situație, trebuie să menționam că nu este luxul ca luxul. Pe piață se regăsesc în cantitate mare ceasurile și nu contează dacă sunt ceasuri luxoase de femei sau de bărbați și statusul lor este creat doar de preț și un marketing bun și ceasurile cu poziția lor luxoasă este creată de măiestria excelentă la nivelul fabricației, complicația mecanismului, nivelul de artă, sau folosirea materialelor prețioase.

Colecția ceasurilor luxoasePrețul ridicat al ceasurilor luxoase fabricate în serie nu este creat de numărul mic al bucăților create (modelele iconice de la marca Rolex și TAG Heuer sunt fabricate în numeroase serii),  dar reclama insistentă și largă, o activitate care persistă de zeci de ani. Dar nu este adevărat, că prețul ceasurilor este ridicat doar din cauza marketingului bun. Prețul reflectă ani de inovații și cercetări, prețul materialelor (aur, platină, diamant) și costurile legate de tehnologii inovative și plătirea inginerilor de cel mai înalt nivel și ceasornicarilor pricepuți.  Spus mai simplu, sunt fabricate mai de calitate și dacă se folosesc corespunzător vor funcționa mai mult.

Alegerea ceasului după preț se face după reguli simple. Un magnat își va cumpăra un model Premium cu un milion și asta este pentru el doar o picătură în mare. Un om normal se va canid foarte bine, dacă are nevoie de un ceas la un preț mai ridicat decât este salarul lui lunar. Pentru oameni care nu iubesc ceasurile de zeci sau de sută de mii de euro exista cantitate mare de modele care arată bine, de care se vor bucura și vor fi apreciați de oamenii din jurul lor la un preț ce nu va depăși 100, 200, sau 500 de euro.

Și ceasurile elvețiene pot fi achiziționate la un preț accesibilDacă singur nu vă permiteți un ceas, tot este aici posibilitate să-l primiți ca și un cadou. Avem multe ocazii:  festivitatea, absolvire, nuntă, aniversare, Sf. Valentin, Crăciun…  

Aici se termină încet ghidul nostru despre lumea ceasurilor. Chiar dacă acest articol era mai lung, sperăm că ați înțeles tot, complicarea ceasurilor am menționat doar într-o formă foarte simplă. Dacă sunteți interesat serios de achiziționarea unui ceas vă recomandăm să studiați revistele speciale destinate doar ceasurilor și site-urile profesionale pentru ceasuri. Vă putem recomanda din site-uri internaționale Hodinkee sau aBlogToWatch care sunt foarte populare.

Adăugă comentariu

Comentarii (0)

Date inexistente